A pótolhatatlan omega-3 olajok

Ellenben azt már kevesebben tudják, hogy miért ilyen fontosak ezek a tápanyagok a test számára és hogy milyen hatást fejtenek ki odabent. Itt az ideje, hogy górcső alá vegyük az omega-3 olajakat, hogy ne csak egy gyakran emlegetett összetevő legyen, hanem mélységében megérthesd, miért van szükséged rá.

Mitől ilyen fontosak az Omega-3 olajok?

Az omega-3 a telítetlen zsírsavak egyike. Ezt az anyagot az emberi szervezet képtelen előállítani, ezért fontos, hogy kívülről pótoljuk őket a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával vagy táplálékkiegészítők segítségével

A bevitelük azért is kulcsfontosságú, mert jelentősen támogatják a szívet és az érrendszert. A stresszes mindennapokban ez elengedhetetlen, hogy megelőzhess olyan komoly és gyakran tartós problémákat, mint például a magas vérnyomás.

Az omega-3 az immunrendszered megerősítésében is fontos szerepet játszik. Nem csak a betegségekkel szemben segít ellenállóvá válni, de a bőröd állapotát is javíthatja. Ennek köszönhetően a különböző környezeti hatások kevésbé fogják megviselni.

Az agyműködésedet szeretnéd serkenteni? Legyen szó a gyermekek szellemi fejlődéséről, vagy a memória javításáról ezek az olajok hathatós segítséget nyújthatnak mindenki számára korra vagy nemre való tekintet nélkül.

Mindezekből látható, hogy a felhasználásuk igen sokoldalú. Ennek fényében már nem is olyan meglepő, hogy elengedhetetlenek az emberi szervezet számára.

Honnan juthatsz hozzá ezekhez a zsírsavakhoz?

Az omega-3-at viszonylag könnyedén tudod biztosítani a tested számára. Ha igazán egészséges étrendet szeretnél összeállítani, akkor annak tartalmaznia kell ezeket is. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a különböző étrend kiegészítők is jó megoldást nyújtanak a telítetlen zsírsavak pótlására.

Mivel olajokról beszélünk, talán nem lepődsz meg, amikor azt mondjuk, hogy az egyik legjobb forrásukat az olajos magvak képezik. Egy kicsit messzebbre tekintve pedig a tengerben találhatod meg őket. Természetesen itt most nem a búvárkodásra gondolunk, hanem az algákra, amelyek szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat.

Továbbá a különböző növényekből sajtolt olajok felhasználásával is beviheted. Ezek között is a legjobb a lenmagolaj, ami a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a test számára fontos telítetlen zsírokat.

Ideális esetben az étrendednek nem csak az omega-3, hanem az omega-6 zsírsavakat is tartalmaznia kell. De milyen arányban és mekkora mennyiségben? Hivatalosan az ideális arány 1:3 vagy 1:5 a két összetevő között. Ez grammokban kifejezve az 1 gram omega-3-at és legfeljebb 3 gramm omega-6ot jelent naponta. Utóbbiból ennél többet nem is célszerű fogyasztani, mert káros hatással lehet az egészségre.

Az egészséges életvitel természetesen nem csak az „omegák” megléte miatt fontos, hiszen a tested más területeinek is szüksége van a támogatásra a megfelelő működéshez. Bizonyára mondanunk sem kell, hogy az egyoldalú táplálkozás és az esetleges elhízás akár komoly betegségekhez is vezethet. Ezért lényeges, hogy ügyelj a legfontosabb tápanyagok bevitelére, a káros élelmiszereket és összetevőket pedig jobb elhagyni.

Szeretnéd biztosítani a mindennapi omega-3 szükségletedet? Irány a webáruház, ahol minden korosztály számára megtalálhatod a szükséges étrend-kiegészítőket, amelyek tartalmazzák ezt a pótolhatatlan összetevőt.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.