A legjobb vegán kálciumforrások nyomában

Sok tejmentes ételben találunk jelentős mennyiségű kálciumot. Ez jó hír lehet mindazoknak akik vegán étrendet követnek, vagy laktóz intoleranciával élnek, így nem tudják teljesen megemészteni a tejtermékeket.

A kálcium elengedhetetlen alapeleme általános egészségünknek. A legtöbb 19-50 év közötti felnőttnek 1000 milligram kálciumra van szüksége naponta, az USA Nemzeti Egészségügyi Intézménye (NIH) szerint. Ez a mennyiségű kálcium hozzávetőlegesen 7 dl tejben van jelen.

A tejben, sajtban és joghurtban köztudottan sok a kálcium, de sok nem tejtermék is gazdag lehet ebben a fontos ásványi anyagban. Következő a cikkünkben 14 kiváló növényalapú kálciumforrást ismerhettek meg.

  1. Chia mag

A chia mag és a szója tej növényi alapú kálciumforrások. 2 evőkanál chia mag 179 mg kálciumot tartalmaz. Ezenkívül tartalmaz bórt, ami a testben a kalcium, foszfor és magnézium anyagcseréjét segíti, így támogatva a csontok és az izmok egészségét.

Adj chia magot kedvenc smoothiedhoz, keverd bele zabkásába vagy joghurtba, hogy igazán élvezetes legyen fogyasztása.

  1. Szója tej

Egy csésze kálcium karbonáttal dúsított szójatej kálcium tartlama körülbelül ugyanannyi tehéntejnek felel meg. A szójatej emellett gazdag D vitaminban, ami kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a laktóz-tartalmú teljes tej.

  1. Mandula

Egyetlen csésze teljes mandula 385 mg kálciumot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség egy-harmada. Ez a mennyiség ugyanakkor 838 kalóriát és majdnem 72 g zsírt is tartalmaz. Bár ez többnyire egészséges és egyszeresen telítetlen zsírból áll, a magas kalóriatartalom miatt a napi bevitelt kisebb adagra kell csökkenteni, kb ¼ csészényire.

  1. Aszalt füge

8 db vagy egy csészényi füge kb 241 mg kálciumot tartalmaz. A füge nagyszerű édes nyalánkság, mely gazdag rostban és antioxidánsban is. Próbáld ki őket, mint déli nass, vagy zúzd össze őket finom dzsemmé.

  1. Tofu

A tofu kiváló kálciumforrás. Bár a kálcium tartalma változó, 275-861 mg közé tehető egy csészényi adagban, ez a mennyiség nagyban függ a márkától. Tájékozódjunk a cimkén feltüntetett összetevőkről és válasszunk olyan terméket, melyben kálcium só található.

  1. Fehérbab

Egy csészényi fehérbab 161 mg kálciumot tartalmaz. A fehérbabnak alacsony a zsírtartalma és gazdag vasban. Add hozzá kedvenc levesedhez vagy salátádhoz, használd őket köretként vagy keverd bele hummuszba.

  1. Napraforgó mag

A napraforgómagnak igen magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Egy csésze belőle 109 mg kálciumot tartalmaz. Gazdag emellett magnéziumban, mely a kálcium hatását egyensúlyozza ki a testben, szabályozva az idegek és izmok egészségét. Tartalmaz még E vitamint és rezet is. Ezen tápanyagok együtt elősegítik a csontok erejének és rugalmasságának megtartását, illetve megelőzik a csontritkulást.

Ugyanakkor a napraforgómag sok hozzáadott sót tartalmazhat, mely csökkenti a test kálciumszintjét, így törekedjünk őket sótlan formában fogyasztani. Hogy elkerüljük a túlzott kalóriabevitelt, ne fogyasszunk belőle egy maréknál többet.

  1. Mák

A máknak kiemelkedően magas az ásványianyag tartalma, valamint egyetlen evőkanál belőle 126 mg kálciumot tartalmaz, ami a teljes napi bevitel 13%-a. Emellett jelentős B-vitamin komplex, vas, réz, kalium, cink és magnézium forrás is.

  1. Szezámmag

88 mg kálciumot nyerünk egy evőkanál szezámmag elfogyasztásából. Pirítsuk meg és szórjuk saláták tetejére vagy süssük kenyérbe, hogy izgalmasabb textúrát és ízt kapjunk. A szezámmag szintén tartalmaz cinket és rezet, melyek a csontok egészségéhez járulnak hozzá.

  1. Brokkoli

Egy csészényi brokkoliban 87 mg kálcium van. Emellett kutatók összefüggést találtak a rák kockázatának csökkenése valamint a brokkoli és a káposztafélékben gazdag étrend követése között, az USA-beli Nemzeti Rák Intézet szerint.

  1. Sötét levél-zöldségek

A sötét levél-zöldségek kiemelkedően egészségesek, és sokukban jelentős mennyiségű kálcium is található. A leveles káposztafélékben, a spenótban és a fodros kelben a legmagasabb ez az ásványianyag tartalom. Például egy csészényi (190g) főtt leveles káposztában 266 mg kálcium, vagyis a napi ajánlott bevitel ¼-e található.

Fontos, hogy több levélfélében magas a természetesen előforduló oxálsav tartalom, ami a kálciumhoz kötődve gátolja annak felszívódását a szervezetben. Ilyen például a spenót, melynek bár magas a kálcium tartalma, szervezetünk sajnos a benne található oxálsav miatt nem tudja azt hasznosítani. Hasznos emiatt inkább az alacsony oxálsav tartalmú káposztaféléket választanunk.

  1. Édesburgonya

Az édesburgonya nagyon széleskörűen felhasználható különböző ételekben. Egy nagyobb méretű édesburgonya 68 mg kálciumot tartalmaz, valamint gazdag káliumban, A és C vitaminban. Az A vitamin egy fontos antioxidáns, mely elősegíti a jó látást, lassítja az öregedés fizikai hatásait és a rák megelőzésben játszik szerepet. Az édesburgonya természetesen alacsony zsír és kalória tartalmú. Világszerte népszerű fogás, akár köretként, vagy főétel részeként.

  1. Narancs

Egy nagyobb narancs 74 mg kálciumot tartalmaz, míg egyetlen pohár kálciummal dúsított narancslé 300 mg-ot is tartalmazhat.

  1. Sütőtök

Egy csészényi sütőtökben 84 mg kálcium található. Ugyanekkora adagban jelentős, 31 mg C vitamin is van, mely a napi ajánlott adag 1/3-a. Emellett szintén gazdag A-vitaminban is. Sokféleképpen felhasználható, ízletes krémlevesként, köretként vagy akár sütemények alapanyagaként.


 

 

 

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.