MELYIK MASZK VÉD MEG A KORONAVÍRUSTÓL?

A járvány kitörése óta az emberek Kínában és a világ többi részén rohantak a helyi patikákba orvosi maszkokért. Ugyanakkor a piacon különféle maszkok kaphatóak és nem mindegyikük hatékony igazán a vírus ellen. Akkor tehát melyik megbízható igazán?

Lássuk a medicalexpo.com szakértői véleményét:

Orvosi maszk vagy “respirator”

Két fajta maszk létezik: orvosi maszk és respirator (a pormaszktól a gázálarcig többfajta maszkot jelent, egységes magyar kifejezés nincs rá, így az angolhoz hűen respiratorként fogunk rá utalni).

Orvosi maszk (Forrás: DACH Schutzbekleidung)

1. Az orvosi maszk egy eldobható egészségügyi kellék, mely patikában kapható és cseppekkel terjedő fertőző anyagok ellen véd. Ezek lehetnek nyálcseppek, vagy a kilégzés során levegőbe jutó felsőlégutakból származó váladék cseppek.

Ha egy ápoló vagy orvos viseli, az orvosi maszk megvédi a beteget és az ő környezetét (levegő, felszín, eszközök, orvosi műtő). Ha egy fertőző beteg viseli, akkor az ő környezetét védi meg a fertőzéstől. Ezek a maszkok 3-8 óránál tovább nem hordhatóak.

Az orvosi maszk megvédheti viselőjét továbbá biológiai folyadékok fröccsenésének kockázatától. Ebben az esetben az orvosi maszknak vízálló réteget is kell tartalmaznia. Ezentúl egy szemvédő rostély-szerű része is lehet.

Ennek ellenére az orvosi maszk nem védi meg viselőjét a légi úton terjedő fertőző anyagoktól, így nem nem előzi meg a lehetséges vírusfertőzéseket, így a koronavírus fertőzést sem.

2. A respirator egy személyes védő eszköz, mely megelőzi, hogy viselője egészségre ártalmas aeroszolokat (por, füst, pára), gőzöket és gázokat (fertőtlenítők, altató gázok) lélegezzen be. Patikákban nem kapható termék, megvédi használóját levegőben terjedő fertőző anyagoktól, így például a vírusoktól is, mint a koronavírus, a SARS vagy a H1N1, stb.

 

N95 respirator (Forrás: 3M)

A respiratorokat két kategóriába soroljuk: szigetelők és szűrők. A szűrők egy arcelemből és egy szűrőberendezésből állnak. Egyes esetekben a szűrő rész az arcelem részébe van ágyazva. A szűrő típusátől függően a maszk védhet csak szemcséktől, vagy csak bizonyos gázoktól és gőzöktől, vagy mindtől egyszerre.

A szűrő respiratorok részét képezhetik kilégző szelepek is, melyek a felhasználó kényelmét növelik. A szelep megelőzi a páralecsapódást a maszkon belül, vagy a szemüveg párásodását, emellett segíti az akadálymentes ki- és belégzést.

Meg kell jegyeznünk, hogy a respiratorok megvédik felhasználójukat a fertőző cseppek belélegzésétől is. A respiratorok lehetnek eldobhatóak vagy többször használatosak. Utóbbi esetben a megtelt szűrő cserélhető lehet.

Mik a szabványok?

A maszkok minden egyes fajtája különböző szabványoknak és szabályoknak kellenek, hogy megfeleljenek, az adott országtól vagy földrajzi térségtől függően.

>>> Az orvosi maszkokat a kilégzésre tesztelik (belülről kifelé). Ezek a tesztek a bekteriális szűrés hatékonyságát veszik figyelembe.

Európában az EN 14683 szabványnak kell megfelelniük, melynek a bakteriális szűrő hatékonyság szerint három szintje van (BFE1, BFE2, Type R). Az Egyesült Államokban az ASTM szabványnak kell megfelelniük, melynek szintén három védelmi szintje van (a folyadékoknak való kitettség szerinti alacsony kockázattól a magasig.)

>>> A respiratorokat ezzel szemben a belégzés irányába (kívülről befelé) tesztelik. A tesztek a szűrő esetleges szivárgását vizsgálják az arc irányába.

Európában az EN 149:2001 szabványnak kell megfelelniük, mely az eldobható, apró szemcsés respiratorokat 3 osztályba sorolja (FFP1, FFP2 és FFP3).

 

  • FFP1 a legalacsonyabb szűrőképességre utal a három aeroszol szűrő maszk közül, mely legalább 80%-os szűrésű, a szivárgás befelé pedig nem haladja meg a 22%-ot. Ez a maszk főként pormaszkként használatos (különböző munkák, lakásfelújítás során).
  • FFP2 maszkoknak legalább 94%-os szűrési rátájuk és maximum 8% a szivárgásuk befelé. Ezek leginkább építkezés és agrár munkák során, vagy egészségügyi dolgozók által használt, influenza vírusok ellen. Ezeket használják jelenleg a koronavírus ellen is.
  • FFP3 maszkok a legerősebbek az FFP-k közül. Legalább 99%-os szűrés és maximum 2% befelé irányuló szivárgás megengedett. Ezek a nagyon finom részecskék ellen védenek, mint például az azbeszt.

Az Egyesült Államokban a respirátoroknak a NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health- Foglalkozás Biztonsági és Egyészségügyi Nemzeti Intézmény) szabványnak kell megfelelniük. Ebben a szabványban az olaj ellenállás fokozatától függően több osztályba sorolják a respiratorokat.

  • N osztály: olaj ellenállás mentes. Megkülönböztetik az N95, N99 és N100-t. Az N-t követő szám a szálló részecskék szűrési százalékát jelenti.
  • R osztály: a maszk 8 óráig képes ellenállni az olajoknak. Itt szintén megkülönböztetik az R95, R99 és R100-t.
  • P osztály: Teljes mértékben olaj ellenálló. Szintén létezik P95, P99 és P100.

Akkor tehát melyik véd a koronavírus ellen?

 

 

(Forrás: iStock)

A fertőző betegnek orvosi maszkot kell viselnie, amint felmerül a fertőzés gyanúja.

Európában az ápolóknak és orvosoknak minimum FFP2-es vagy FFP3-as szintű respiratort kell viselniük, az aeroszolok és részecskék maximális szűrése érdekében, amikor egy fertőzött vagy fertőzés gyanús beteget látnak el.

Az Egyesült Államokban az N95-ös respirator 95% levegőben terjedő részecskét szűr és képes baktériumokat és vírusokat is szűrni, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint. Az ápolóknak eszerint N, R vagy P osztályú maszkokat kell viselniük.

Eldobható vagy többször használatos maszkot használjunk?

Honeywell respirator levehető szűrőkkel (Forrás: Honeywell)

Az orvosi maszkok eldobható orvosi eszközök, melyeket megfelelő módon kell kidobni használat után. A respiratorok (FFP/N,R, vagy P) lehetnek eldobhatóak vagy többször felhasználhatóak. A második esetben a szűrők cserélhetőek lehetnek, amikor megtelnek.

Az orvosi maszkok hatékonysági idejét a gyártó tünteti fel, mely használattól függ. Általánosságban 3-8 óráig terjedhet használati idejük, a koncentrációtól vagy fertőző anyagtól, valamint egy sor külső tényezőtől függően, mint a levegő páratartalma, hőmérséklet, a belégzett levegő mennyisége, stb.

A gáz szűrőkkel ellátott respiratorok esetében, amikor a felhasználó gázszagot kezd érezni, azonal el kell hagynia a munkaterületet és kicserélnie a szűrőt. Hasonlóképpen a porszűrők esetében, amikor a felhasználó belégzése nehézkessé válik, el kell hagynia a helységet és kicserélnie a szűrőt. Ezeket a maszkokat leginkább tűzoltók vagy vegyi anyagokkal dolgozók használják.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.