A gluténmentes életmódról dióhéjban

Egyre gyakrabban találkozunk gluténmentes étkezésről szóló cikkekkel és halljuk, hogy ki mindenki hagyott fel a hagyományos búza-alapú kenyerek és péksütemények fogyasztásával. Van aki az égészségre hivatkozik, más fogyni szeretne vele. Mégis mi az oka az egyre növekvő rajongásnak a gluténmentes életmód és termékek iránt?

Csak egy divathóbort lenne vagy szükséges rossz a gluténmentes életmód?

Rossznak semmi esetre sem nevezhető a gluténmentes életmód, ha megtaláljuk benne utunkat, hiszen annyi előnnyel rendelkezik, hogy azt felsorolni is nehéz. Azoknak persze, akik egy kialakult allergia kapcsán kényszerülnek arra, hogy életmódot váltsanak, ez egy nehezebb lépés, mert nincs más választásuk.

A gluténérzékenység vagy cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A cöliákia hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. Ennek során a szervezet a glutént nem tudja feldolgozni és amikor az a vékonybélbe ér, az immunrendszer ellenanyagot termel, ami végső soron magukat a bélbolyhokat pusztítja el.

Valójában több betegség is kapcsolódik a gluténhez, a búzaallergia és a gluténérzékenység vagy -intolerancia hasonló tünetekkel jelentkeznek, de a problémák hátterében több tényező és különböző okok állnak. Legfőbb tüneteik a felszívódási zavarok, hasmenés, fáradékonyság, hajhullás és kiütéses bőrtünetek.

Mint minden különleges táplálkozási mód, ez is rejthet veszélyeket magában, így mindenképp szükséges, hogy hiteles forrásból tájékozódj, vagy egy hozzáértő személy állítsa össze az étrended. Ez azért fontos, mert könnyen megvonhatod magadtól az elengedhetetlen rostokat és tápanyagokat, így kialakulhatnak különböző hiánybetegségek.

Akármelyik okból is döntöttél a gluténmentes táplálkozás mellett, az étrendedből ki kell, hogy iktasd a búzafélék minden formáját, sőt, a rozst és az árpát is. Mindezt a megfelelő helyettesítőkkel érdemes csak megtenni, mivel a nem megfelelően összeállított étrendnek akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek, mint például cukorbetegség. Ilyen lehet még, hogy létfontosságú vitaminokhoz nem jut hozzá a szervezet a csökkent B-vitamin- és folsavbevitelnek köszönhetően.

Életmódváltás

Ételallergia esetén természetesen alapvető kitétel, hogy életmódváltásra van szükség, hiszen számtalan dolgot kell kerülni, hogy ne jöjjenek elő a különböző kellemetlen tünetek. Állandóan azt tanulmányozni, hogy melyik termék tartalmaz búzát, rozst, árpát, zabot, tönkölyt, ezek magvait, olajait, daráit, az igen időigényes és embert próbáló feladat. Éppen ezért érdemes egy helyről vásárolni ezeket, lehetőleg szaküzletből.

Diéta esetén is jó tisztában lenni ezekkel, de jó hír, hogy sok úgynevezett pszeudo-gabonát, mint például hajdinát, kölest, cirokot, quinoát, vagy teffet korlátlanul fogyaszthattok, melyek egyébként is sokkal több és könnyebben felszívódó ásványi anyagot, fehérjét és vitaminokat tartalmaznak, mint glutén tartalmú társaik. Ezenkívül rizst, kukoricát, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt is ehetünk bármennyit, de a készételeket érdemes elkerülni, mert az igazán gondos válogatást igényel.

Süss magadnak!

Lehet, hogy benned is felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet a palacsintával, a lángossal és bármely más péksütivel?! Ha nem akarod minden boltban elkérni az összetevők listáját, hogy a gluténmentesnek hirdetett termékek mindegyikéről megbizonyosodhass, hogy beilleszthető-e a diétádba, akkor is van megoldás. A legjobb, ha magad készíted el ezeket a finomságokat. Persze ehhez szükség van a megfelelő hozzávalókra is, ilyenek például az Éden Prémium termékek. Ezek mind úgy vannak összeállítva, hogy tökéletesen megfeleljenek a gluténmentes életmód minden feltételének. Ennek köszönhetően nemcsak sokkal egészségesebben fogsz táplálkozni, de az új életmódnak is tökéletesen meg fogsz felelni, arról nem is beszélve, hogy a különböző keverékeknek hála változatos és ízletes lesz a sütés.

Akik inkább a súlyvesztés miatt döntöttek a gluténmentes életmód mellett, azoknak mindenképp érdemes átgondolni, hogy egyben cukormentesen is táplálkozzanak, azaz a különböző édesítőszerek igazán jó választásnak bizonyulhatnak. Mivel ilyenkor a hangsúly a gyorsan felszívódó szénhidrátokra helyeződik, így mindenképp változatosan kell pótolni a gluténtartalmú gabonákat.

A megfelelő rost- és vitaminbevitel miatt a legjobb választás az amaránt, a burgonya, hajdina, guarmag, sárgaborsó, rizs, köles, kukorica, szója, tápióka, tökmag, szezámmag, napraforgó, valamint a szentjánoskenyérmag-alapú lisztek.
Mindenképp érdemes kerülni az árpa, a búza és a rozsból készült liszteket, de ezekenek a pelyhesített változatait is (pl. rozspehely).

Amennyiben kérdésed lenne a fent olvasottakkal kapcsolatban, illetve valamiről nem ejtettünk szót, keress minket bátran elérhetőségeinken, mivel sok éves tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező csapat áll rendelkezésedre.

 

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.