Vitaminok az elszánt sportolók egészségére

Heti, napi rendszerességgel sportolsz? Le a kalappal! Fáradozásaidat olykor izomláz koronázza? Netán előfordult már, hogy túlhajtottad magad egy-egy teljesítménytúra alkalmával? Az erőfeszítéseket ugyan csak te teheted meg saját egészséged érdekében, viszont a levezetés és a regeneráció kérdéskörében most nálunk a labda!

Íme néhány, kifejezetten sportolóknak ajánlott vitamin, melyek támogatják a sportolás utáni regenerálódást, gyógyulást, megelőlegezik számodra a jobb teljesítményt és segítenek elkerülni a sérüléseket, hogy semmi se állhasson az utadba, ha elhatározod magad a rendszeres testmozgás mellett!

Játékszabályok

Rendszeres, vagy hobbysportolóként is tudnod kell, hogy alapvető szabályok vonatkoznak az emberi testre. A fokozatosság elve, a mértékletesség, a kiegyensúlyozott táplálék, folyadék- és vitaminbevitel, a kiadós pihenés megkerülhetetlen alapkövek a sportpályán. Ezen belül érdemes minél több természetes hozzávalót, hosszú távon alkalmazható módszert beillesztened a rendszerbe, hogy maximálisan kihasználd a mozgás nyújtotta előnyöket és elkerüld a hátulütőket. Fontos leszögezni, hogy a fokozott teljesítmény fokozott energia-és tápanyagbevitelt igényel, melyben különleges szerepet kapnak a vitaminok is.

Hidratáció, terhelés, rehidratáció

Nem győzzük ismételni a helyes folyadékbevitel jelentőségét az életünkben! Ez ugyanígy, sőt fokozottan érvényes rád, ha fizikai munkát végzel, vagy rendszeresen edzel. Érdemes testhőmérsékletű folyadékot fogyasztanod a mozgás előtt, közben és után, hiszen így hasznosul leginkább a szervezetedben. Magas antioxidáns tartalmú zöldségturmixot nyugodt szívvel fogyaszthatsz bármikor, különösen ajánlott magas magnézium, cink és vastartalmú hozzávalókat választanod, hiszen ezek mind segítenek, ha kihívások előtt állsz. Sportolás közben a legcélravezetőbb tiszta vizet, vagy speciális italokat választani, amik jól oltják a szomjat, és egyensúlyba hozzák a teljesítményt.

Bomba formába hozunk!

A sportolás utáni levezetéshez komplex megoldást kínál a Delavie sport vitamin itala, mely nélkülözi a cukrot, tartósítószereket és színezőanyagokat, cserébe minden fontos vitamint és aminosavat tartalmaz, ami egy kimerítő edzés után igazi energiabomba az izmaidnak!

C- és E-vitamin, ráérünk arra még!

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a C-vitamin és E-vitamin közvetlenül sportolás után negatívan befolyásolja a mozgás szabadgyökök elleni jótékony hatását, valamint korlátozza az inzulin hatékonyságát, ami különösen inzulinrezisztens egyéneknél kiemelkedően fontos. Tehát mindenképp várj körülbelül 4-6 órát edzés után, mielőtt ezeket a vitaminokat célzottan vinnéd be a szervezetedbe!

Ízületvédelem

A mozgás módszertanon felül, a helyesen kivitelezett gyakorlatok elvégzése után, a magas igénybevételnek kitett ízületek tápanyagért kiáltanak! Az egyik leghatékonyabb táplálékkiegészítő, ami ebben a témában kulcsfontosságú, a kollagén, melyet természetes forrásokból igyekezz pótolni!

Zsírégetés természetesen

A fentebb ajánlott táplálékkiegészítőkben gyakran felbukkanó L-karnitin, ami egy aminosav származék, természetes antioxidánsként funkcionál. Sporttal kombinálva hozzájárul a zsíranyagcsere hatékonyabb működéséhez, ezért ajánljuk fogyasztását edzéseid kiegészítéseként. Előnyösen hat a szív működésére és a vércukorszint szabályozására. Emellett a B-vitamin, a folsav és a C-vitamin igazi zsírellenes vitaminok, a D-vitamint pedig kifejezetten úszógumigyilkosként tartják számon! Az E-vitamin védőpajzsot képez a külső támadásokkal szemben és szuperképességei a keringési rendszer támogatására is kiterjednek, miközben egyes anyagcserebetegségek ellen is hatékony fegyvernek bizonyul. Ezeket a vitaminokat fogyasztva lépéselőnyre tehetsz szert a bikiniszezonban, hiszen nem csak az egészséged, de szépséged is a tenyerükön hordozzák!

Számos cikkünkben foglalkoztunk már a természetes, vitamindús alapanyagokkal és elkészítésükkel. Sorra vettük a bio és vegán élelmiszerek palettáját, melyek a sportolás utáni táplálkozásban is nagy segítségedre lehetnek, ha betartasz néhány egyszerű szabályt, és jó minőségű alapanyagokat válogatsz össze, melyek közül mindent beszerezhetsz az oldalunkon.

Jó sportolást és kellemes pihenést kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.