Te már felkészítetted a szervezeted az influenzaszezonra?

Hideg, száraz levegő, kevés napfény, zárt terekben összegyűlő emberek – érdekes, de még a mai napig sem lehet pontosan tudni, mi a legfontosabb tényező az influenzajárványok ciklikusságában (magyarul abban, hogy miért mindig télen van a legtöbb megbetegedés).

A tényeken azonban ez még nem változtat: az influenzaszezonra fel kell készülni, egyrészt a betegség nagyon gyors terjedése miatt, másrészt pedig, mert ebben az időszakban a szervezetünk is gyengébb.

Mutatunk néhány tippet, hogyan tudod támogatni az immunrendszered természetes úton, hogy idén elkerülhesd a megbetegedést.

 

Figyelj a táplálkozásra (mint mindig)

 

Lehet, hogy ezerszer hallottad már ezt a tanácsot, de ez azért van, mert tényleg ennyire fontos: a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, amire az immunrendszered erősítéséhez szükséged van, a mindennapi táplálkozás során tudod a szervezetedbe juttatni.

 

Az egyik legfontosabb a C-vitamin, ami növeli a fehérvérsejtek számát és serkenti is őket: narancs, grapefruit, brokkoli, petrezselyem, paprika és még rengeteg más zöldség és gyümölcs is kiváló forrás ehhez.

 

Szorosan a C-vitamin mögött ott van a D-vitamin is a sorban, ami az immunrendszer aktivizálásáért felel: ennek termelődéséhez napozásra van szükség, de a sötétebb évszakokban érdemes a megfelelő D-vitamin tartalmú készítményeket is igénybe venni.

 

Emellett még tovább növelheted szervezeted ellenálló képességét cinkkel (pl. brokkoli), béta-karotinnal (pl. sárgarépa), E-vitaminnal (pl. mandula, mogyoró, növényi olajok), káliummal (pl. alma, brokkoli) és vassal (pl. hüvelyesek, aszalt gyümölcsök).

 

Van, ami a megelőzésben és a kezelésben egyaránt segít

  • Bodorrózsa: a tea vagy kapszula formában is fogyasztható bodorrózsa készítmények bizonyítottan hatásosak a felső légúti panaszok kezelésében, legyen szó akár vírusos, bakteriális, vagy gombás eredetű megbetegedésekről.

  • Propolisz: a sok növényi antibiotikumnak és egyéb elemnek köszönhetően a propolisz rengeteget tud tenni egészségünk megőrzése érdekében (nem csak az influenzaszezonban egyébként).

  • Grapefruit mag: a különböző grapefruit mag-kivonatok bizonyítottan hatékonyak a légúti fertőzések (például a legkomolyabb influenza fajták) megelőzésében, illetve kezelésében is.

Beszéljünk még a védőoltásról is egy kicsit

Bár a megelőzés legfontosabb eszközének továbbra is a védőoltást tekintjük, azért azt fontos tudni, hogy ez sem jelent 100%-os védelmet.

A vakcina elsődleges feladata, hogy ha a fertőzés megtörténik, akkor a betegség lefolyása ne legyen olyan súlyos, ne járjon komoly következményekkel.

Főleg idősek, vagy valamilyen immunrendszert érintő betegségben szenvedők esetében kifejezetten fontos az időben beadott védőoltás, de egyébként mindenki számára érdemes lehet ezt elintézni.

Viszont ha megvan, akkor sem szabad hátradőlni, hanem igenis figyelmet kell fordítani a helyes táplálkozásra is.

Előzd meg az influenzát egy kis odafigyeléssel!

Ha az év minden napján odafigyelsz az egészségedre, akkor igazából túl sok változást nem fog jelenteni számodra az influenzajárványra való felkészülés.

Sok gyümölcs és zöldség, gondosan megválogatott alapanyagok, rendszeres mozgás (lehetőleg szabad levegőn), kiadós alvások, és persze természetes immunerősítő készítmények: ezek segítik egészséged megőrzését még az ilyen időszakokban is.

Figyelj oda a szervezetedre, hogy az influenza ne jelentsen problémát az idén!

 

 

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.