Tartsd kordában a vérnyomásod – akár magas, akár alacsony!

Neked minden rendben van a vérnyomásoddal?

Ha nem vagy teljesen biztos benne, és van otthon hozzá eszköz, akkor mérd meg most – mondom, mire figyelj, amire a legtöbben nem szoktak:

  • ha kávéztál, dohányoztál az utóbbi egy órában, akkor várj egy kicsit;

  • menj el WC-re, mielőtt mérni kezdenél;

  • ha készen állsz, még egy percig ülj nyugodtan;

  • mérés közben ne mozogj és ne is beszélj.

Mi lett az eredmény?

Ha túl magasat, vagy túl alacsonyat mértél, akkor mindenképp olvass tovább!

 

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

 

A kutatások alapján Magyarországon majdnem minden harmadik embernek az egészségesnél (140/90 Hgmm) magasabb a vérnyomása – kijelenthetjük tehát, hogy népbetegségről beszélünk.

 

Miért probléma ez?

 

Mert ez hosszú távon nagymértékben károsítja az érrendszert, ami az érelmeszesedés mellett az agy, a vese, a szív megfelelő vérellátását is akadályozza, és agyvérzést, szívinfarktust, vagy akár vakságot is okozhat (és akkor most csak a „leghírhedtebb” következményeket említettük meg a rengeteg másik mellett).

 

Az alacsony vérnyomás kockázatai

 

Az alacsony vérnyomásról messze kevesebbet szoktunk beszélni, mint a magasról – valószínűleg azért, mert ennek kockázatai nem tűnnek elsőre annyira „vészesnek”.

 

A tünetek elsősorban a fejben szoktak jelentkezni: szédülés, fejfájás, ájulás, rossz közérzet, fáradékonyság, látászavar.

 

Ami miatt az orvosok oda szoktak figyelni az alacsony vérnyomásra, hogy ez gyakran más betegségekre, pl. cukorbetegségre, vagy akár vérszegénységre utalhat.

 

Fontos azonban azt is tudni, hogy ha ezek nem állnak fenn, akkor is kezdeni kell valamit ezzel az állapottal, mert hosszú távon akár Addison, illetve Parkinson-kór kialakulásához is vezethet.

 

Hogyan étkezz a megfelelő vérnyomás érdekében?

Ha külön-külön megnézed, milyen életmódbeli változtatásokat javasolnak magas és alacsony vérnyomás esetében, láthatod, hogy sok pontban van hasonlóság.

 

Mindkét esetben ajánlott:

  • a rendszeres testmozgás,

  • sok zöldség és gyümölcs;

  • teljes-kiőrlésű gabonákból készült pékáruk fogyasztása;

  • zsíros húsok, konzervek, készételek kerülése.

Magas vérnyomás esetén különösen fontos, hogy a sótartalomra figyeljünk, így például az ebben gazdag, félkész élelmiszereket teljesen vegyük ki az étrendünkből.

 

Ebből következik persze az is, hogy az alacsony vérnyomás mellett több sót érdemes a szervezetbe juttatni, de azért nem szabad túlzásba esni ilyenkor sem.

 

Tegyél a szabályozott vérnyomásért természetes úton!

 

Értelemszerűen, ha az orvos vérnyomáscsökkentő gyógyszert ír fel, akkor azt mindenképp szedd, viszont ha természetes úton is szeretnél tenni a szív és érrendszered egészsége érdekében, abban több gyógynövény is a segítségedre lehet emellett.

 

A csalán, galagonya, pásztortáska tea formában például mind segít nem csak a vérnyomás csökkentésben, de egyáltalán a szabályozásban – és ne felejtsük el, hogy valójában ez is a cél.

 

A nem megfelelő vérnyomás növeli a kockázatát a különböző vírusok okozta súlyosabb következményeknek, ami az utóbbi idők tapasztalatai alapján még fontosabb, mint bármikor.

 

Figyelj oda, mérj rendszeresen, és ha kell, mindenképp konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.