Probiotikumok és emésztőenzimek- Fókuszban az emésztésünk nyavalyái

Az emésztésünk nehézségei számtalan okra visszavezethetők. Foglalkozunk egy kicsit az emésztőenzimekkel, hogy jól átlássuk a természetes, vagy épp mesterséges pótlás szükségességét. Az allergiás reakciókból, vagy érzékenységekből kialakuló kórképek hosszú távú nehézséget jelenthetnek felnőtteknek gyerekeknek egyaránt.

 

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy szót ejtsünk olyan lehetőségekről, amik gyógyszernek nem minősülő készítmények, mégis sok esetben jelentősen javíthatják az életminőségünket és fizikai tüneteinket is jó irányba befolyásolhatják.

 

Kiket és hogyan érintenek emésztési rendellenességek?

Időszakosan minden ember érintett ezekben a problémákban, ugyanis betegség, influenza, gombás, bakteriális, vagy vírusfertőzések következtében is fokozott igénybevételnek tesszük ki a gyomor-bélrendszeri traktust. A stressz, a pszichoszomatikus mechanizmusok is gyakran mutatkoznak meg emésztési panaszokban. Ezeket nagyon nehéz az adott pillanatban gyógyítani, de szerencsére tehetünk azért, hogy egyre ritkábban, vagy legalább enyhébb tünetekkel bukkanjanak fel.

A megelőzés rendkívül fontos, ismerősi körödben azonban valószínűleg Te is ismersz olyat, akinek egyelőre gyógyíthatatlan betegsége van, ami az emésztést célozza meg. Van, akinek születésekor, van, akinek kicsit később, akár felnőttkorban alakul ki olyan betegség, amit sajnos leginkább csak kezelni, enyhíteni lehet, végleg eltüntetni szinte lehetetlen. Persze szurkolunk az orvostudománynak, ami gőzerőkkel halad a fejlődés útján!

Ilyen betegség például a Crohn-betegség, a laktózintolerancia, a tejfehérje érzékenység, a cukorbetegség különböző fajtái és előszobája, az inzulinrezisztencia. Részben ide sorolhatók az anyagcsere betegségek más vállfajai, például a pajzsmirigy, a vese, a máj rendellenességei. De hasonlóan összefügghetnek az étkezési szokásokkal és emésztéssel az aranyeres panaszok, a bőrbetegségek, mint például a gombás, herpeszes, bakteriális bőrbetegségek, vagy az ekcéma.

 

Probiotikumok fogyasztásának előnyei

A probiotikumok fogyasztása nem csak antibiotikumos, immungyengítő kezelések alkalmazása mellett, hanem megelőzésként is remekül alkalmazhatóak. Erről korábban részletesen írtunk, érdemes átfutni ezt a cikket is. Szó van benne arról, hogy a probiotikumok élelmisereinkben is előfordulnak. A savanyított, vagy tejtermékek, egyes zöldségek, paszták nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a jótékony bélbarát baktériumokat.

Ezek magasabb dózisban pre- és probiotikumok formájában is elérhetőek gyerekek és felnőttek számra egyaránt például a Jutavit kínálatában. A gyerekeknek gyerekbarát porformában más élelmiszerekkel, például vitamindús fogásokkal, joghurttal együtt is adható. A felnőttek tabletta formájában is egyszerűen fogyaszthatják kiegyensúlyozott étrend mellett.

Laktáz enzim a „laktózosoknak”

A laktóz intolerancia egyik fő kelléke lehet a figyelmes diéta mellett a laktázenzim, amit különböző minőségben, különböző adagolásban is megtalálhatunk a boltokban. Mi egy nagyon jó minőségűt ajánlunk jó szívvel szintén a Jutavit kínálatából. Miért? Mert jó az összetétele, minőségi a gyártás és felhasználóbarát a termék.

Szintén gondolnak a gyerkőcökre, akiket sajnos egyre nagyobb körben érint ez a probléma, és sok esetben nem elég, hogy a „laktózmentes”, vagyis laktázenzimmel dúsított termékeket fogyasztják, szükség lehet egy kiegészítő laktázenzim pótlásra is a kellemetlen puffadás, hasmenés, székrekedés ellen.

A laktózintolerancia, vagyis tejcukor érzékenység mellett jelentkezhet tejfehérje érzékenység is, melyet szintén külön figyelembe kell venni az élelmiszerek megválogatásánál. Nem könnyű munka, de szerencsére már egyre több lehetőség kínálkozik a diéta kényelmes betartására.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad a cikket, és találsz magadnak, vagy szeretteidnek egészségtudatos megoldást az emésztési problémákkal kapcsolatban. Ha más téma is érdekel, ajánljuk figyelmedbe a blogbejegyzéseinket receptekkel, ötletekkel és szakmai cikkekkel tarkítva, illetve a termékpalettát, ami egyre szélesebb és színesebb az elmúlt időben!

Jó böngészést kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.