Mindentudó aszkorbinsav

Az, hogy a C-vitamin mennyi áldásos hatással rendelkezik nem újdonság. Alkalmazzák a gyógyításban, az egészségmegőrzésben de még a szépségápolásban is! De mitől lesz ez az anyag ennyire erős, hogy ezekre a különböző problémákra képes megoldást nyújtani? És vajon tényleg mindenre jó ez a csodaszer? Hol húzódnak vajon a határok?

Az aszkorbinsavról érdemes tudnod, hogy bár valóban egy igen erős hatóanyagról beszélünk, okozhat akár kellemetlenségeket is. Ezért is kell tudni azt, hogy mikor és mire használható, hogy ezeket a tapasztalatokat elkerülhesd. Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a Szent-Györgyi Albert által felfedezett, azelőtt ismeretlen vegyületet!

Miért van egyáltalán szükségünk C-vitaminra?

A C-vitamin egy olyan anyag, amelyet az emberi szervezet önmagában képtelen előállítani. Viszont, amennyiben nem pótolod a jelenlétét, akkor különböző hiánybetegségekkel találhatod magad szembe, mint például a vérzékenység, fogínysorvadás, lassabb regenerációs képesség. Bevitelére szerencsére több alternatíva is rendelkezésre áll, melyekkel hatékonyan megelőzheted ezeket a jelenségeket.

Az aszkorbinsav megtalálható a legtöbb citrusfélében. Emellett számos más zöldségben és gyümölcsben is fellelheted, mint a paprika, paradicsom, a burgonya vagy a csipkebogyó. Ha viszont nagy mennyiségben van rá szükséged, akkor célszerűbb étrend-kiegészítők formájában bevinned, mivel ezek koncentráltan tartalmazzák a vegyületet, így képesek biztosítani azt a szükséges mértékben.

Ahhoz, hogy egészséges maradj, legalább 60 mg C-vitaminra van szükséged. Ez az érték azonban csak a legkisebb mértéket fedi le, amivel megelőzhető a skorbut. Azt, hogy neked mennyit kell belőle biztosítanod a tested számára befolyásolja az életviteled, a korod és a súlyod is. Általánosságban elmondható, hogy 100 és 500 mg között mozog az ideális érték.

Milyen esetekben alkalmazható?

Bizonyára a te családodban is elhangzott többször is a mondat nátha idején: C-vitamint és mézes teát ide!”. Nem véletlen, hiszen a C-vitamin hatékonyan támogatja az immunrendszert. Ennek köszönhetően ellenállóbb lehetsz a betegségekkel szemben és a gyógyulási folyamatok is felgyorsulhatnak. Nem érdemes tehát elbliccelni a reggeli vitamin-adagodat.

Az aszkorbinsav emellett antioxidáns hatású. Hogy miért jó ez? Mert képes szembeszállni a káros szabad gyökökkel. Ez az öregedés lassításában játszik jelentős szerepet, valamint a rákkeltő anyagok hatásaival is felveszi a harcot. Természetesen önmagában nem képes a rákos szervezetet helyreállítani, a megelőzésben viszont igen jelentős szerepe van.

Emiatt a képessége miatt előszeretettel alkalmazzák különböző arckrémekben is. Segítségével ugyanis a korral járó problémák, mint például a megereszkedő bőr, könnyebben kezelhetővé válnak. Emellett a víz megkötésében és a szervezet kollagéntermelésének fokozásában is élen jár. Ezek együttesen halványíthatják a ráncokat, valamint a kialakulásukat is lassíthatod vele.

Arra viszont jó, ha figyelsz, hogy a C-vitamin mértéktelen bevitele negatív következményeket vonhat maga után. 2000 mg felett ugyanis hasmenést és gyomorpanaszokat okozhat. Tehát, amikor a szervezeted támogatásáról van szó, túlzásba sem érdemes esni.

A vitamin rendszeres beviteléről gondoskodni kell. Ennek hiányában nem csak a hiánybetegségekkel kell ugyanis szembenézned, de az ellenálló képességed is csorbát szenved és még egy egyszerű nátha is könnyedén ledönthet a lábaidról.

Webáruházunkban széles kínálatból válogathatsz a vitamin készítmények között. Segítségükkel könnyedén biztosíthatod a napi szükségletedet, sőt, a szervezeted még hatékonyabb támogatásáról is gondoskodhatsz, hogyha olyat választasz, ami további hasznos összetevőket is tartalmaz.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.