Hogy néz ki a vegán húsvét? Avagy húsvéti sonka – sonka nélkül

A húsvét közeledtével mindenki lázban ég. Erről az időszakról szinte mindenkinek a locsolkodás, a sonka, a tojás és a nyuszi jut eszébe. De mi a helyzet akkor, ha szeretnéd az ünneplésből kihagyni az állati eredetű ételeket? Mi kerüljön az asztalra a sonka és a tojás helyett? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat.

Tény és való, a húsvét a böjt megtörésének ünnepe. Így azok számára, akik még a hagyományokat őrzik, joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis mit fogunk enni? Pedig rengeteg finom ünnepi ételt lehet készíteni állati anyagok felhasználása nélkül is.

Ünnepi menü állati eredetű ételek nélkül

A egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mégis mivel helyettesíthető a sonka? Persze, ha szigorúan nézzük, akkor a sonka, mint olyan, nem helyettesíthető. Viszont készíthetsz helyette finomságokat szejtánból. De akár az egész menüsort megreformálhatod, hiszen a friss zöldségek tavasszal a legfinomabbak.

Ugyanez a helyzet a tojással is. A főtt tojás önmagában egyébként sem túl laktató. Ellenben jó ötlet, ha készítesz egy finom, zöldséges levest, vagy egy kiadós egytálételt, amit akár a húsevő rokonok elé is bátran letehetsz az asztalra. A tojássalátát elkészítheted tofuval, de ebben az esetben is jó barátod lehet a szejtán. Finom növényi joghurttal elkészítve igazi nyalánkság.

A desszertekről sem kell lemondanod az ünnepek alkalmával. A fonott kalácsot például könnyedén elkészítheted növényi tej felhasználásával is. Ha nem vagy a sütés mestere, akkor fogj egy kis aszalt gyümölcsöt, étcsokoládét, és készíts belőlük csinos tortát egy kis kókuszkrém felhasználásával. Ezt az egyszerű receptet ráadásul bárhogy variálhatod gyümölcsökkel és fűszerekkel.

Hagyományőrzés vegán módra

Főként gyerekes családokban merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi lesz a megszokott játékokkal? Pedig, ha egy kicsit jobban belegondolsz, az olyan tevékenységekhez, mint a tojásfestés vagy a tojáskeresés, semmi szükség valódi tojásra. Ha a gyerekek kicsik, egyébként is nagy a veszélye, hogy csak összetörnék. Bármelyik hobbiboltban találhatsz tojásokat, amik alkalmasak a játékra.

A locsolkodást sem kell feltétlenül elhagyni. Viszont jó, ha tudod, rengeteg olyan parfümöt kapni a boltokban, amelyeket állatokon tesztelnek. Tehát, ha parfümmel locsolkodnátok, akkor érdemes utánajárni, hogy az adott márka hogyan tesztel. De maradhat a régi, jól bevált módszer is, amelyet még a nagyszüleink idejében alkalmaztak: a vödör víz, bár ennek a hölgyek nem biztos, hogy örülni fognak.

Gyakori szokás még, hogy húsvétra a gyerekek élő állatot kapnak. Az esetek túlnyomó többségében nyuszit. A nyuszik kétségtelenül aranyos jószágok, azonban sajnos a húsvét elmúltával általában az utcán, vagy a hentesnél kötnek ki, miután már nincs rá szükség. Erre valójában semmi szükség. A plüss nyuszi éppen olyan jó ajándék, mint bármi más.

A húsvétra is igaz, hogy a régi szokásokról nem lemondani kell, csupán változtatni rajtuk egy kicsit. Miért ne lehetne az ünnep örömteli anélkül, hogy húst, vagy bármi állati eredetűt használnál fel a főzés vagy a játékok során? Fenti tippjeinkkel könnyedén megteremtheted a mókás és örömteli húsvétot az egész család számára.

Ha pedig alapanyagra lenne szükséged a nagy sütés-főzésben, akkor nézz be webáruházunkba! Kész- és félkész ételek mellett megtalálhatod az ünnepi fogásokhoz szükséges alapanyagokat is.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.