Így veheted fel a harcot a kullancsokkal szemben természetesen

Most, hogy megérkezett a jó idő, bizonyára te sem hagyod ki a lehetőséget, hogy minél több időt tölts a szabad levegőn. Viszont nem te vagy az egyetlen, aki remekül érzi magát ebben a melegben. Az élősködők is lelkesen dugják ki az orrukat vackukról, mint például a kullancsok. Ám amellett, hogy a véredet veszik, veszélyes kórokozókat is hordozhatnak, ezért jobb őket elkerülni.

A boltok polcain már tucatjával sorakoznak a különböző rovarriasztó szerek. Ám nem biztos, hogy jó ötlet mindenféle kemikáliákkal terhelned a bőrödet. Ugyanis könnyedén okozhatnak irritációt, de hosszú távon és nagy mennyiségben alkalmazva ennél komolyabb problémákkal is szembesülhetsz.

Hol fordulnak elő a kullancsok?

Mindenki tudja, hogy a legnagyobb veszély a különböző túrák és kirándulások alkalmával fenyeget. Meglehet, te vagy a család legbátrabb természetjárója vagy épp a gyerkőcöd készül táborba, mindenképpen fel kell készülnötök ezzel a veszélyes kártevővel szemben. Ugyanis ha már belekapaszkodott a bőrbe, akkor nem is olyan egyszerű megszabadulni tőlük.

Ráadásul a gyerkőcök esetében még fontosabb, hogy a rovarriasztó milyen összetevőket tartalmaz. Az ő fejlődésben lévő szerkezetük érzékenyebb a felnőttekénél, így könnyebben okozhatnak náluk irritációt vagy allergiás tüneteket ezek a szerek. Éppen ezért fontos, hogy olyan riasztó anyagot válassz, ami természetes alapú.

A bosszantó rovar az erdei sétál alkalmával kerül a legkönnyebben a bőrre vagy a ruhákba. Kifejezetten kedveli a nyirkos és árnyékos helyeket, amelyek hűsek maradnak a legnagyobb kánikulában. Ezek azok a helyek, ahol a kirándulók is szívesen megpihennek a tikkasztó hőségben, így gyakorlatilag megkínálják a kullancsokat egy kis ebéddel.

Természetes anyagok, amelyek elriasztják a vérszívót

Természetesen nem törvényszerű, hogy csakis kemikáliák segítségével raszthatnád el a kullancsokat és más kártevőket. Ahhoz, hogy felvehesd a harcot velük szemben mindössze ismerned kell azokat az anyagokat és illatokat, amelyeket nem kedvelnek, így könnyedén távol tarthatod őket magadtól és a családod tagjaitól egyaránt.

Már az is elegendő lehet, ha belépsz a konyhádba, mivel itt is rengeteg olyan alapanyagot lelhetsz, amelyek biztosan gondoskodnak arról, hogy a rovarok hátat fordítsanak neked és más nasi után nézzenek. Ilyen például a citrom vagy az almaecet. Utóbbi csípős illatát még az emberek többsége sem kedveli, nemhogy a kullancsok, akik egyenesen menekülnek előle.

Emellett még az illóolajok lehetnek jó barátaid a kullancsriasztásban. A borsmentaés a levendula egyaránt olyan illat, amit nem igazán kedvelnek ezek az élőlények. Célszerű sprayt készítened belőlük, amivel nem csak a bőrödet fújhatod le, hanem a ruhákat és a piknikezésre szánt pokrócot is, így gondoskodhatsz róla, hogy elkerüljenek a kullancsok.

Ennek ellenére megeshet, hogy egy-egy szemtelen rovar mégis átverekszi magát a védelmet és megtelepedik a bőrödben. Ebben az esetben 24 órán belül el kell távolítani. Mindig ügyelj rá, hogy a feje ne maradjon benne az általa okozott sebben. Továbbá jobb, ha elvégzel egy gyorstesztet is, hiszen előfordulhat hogy fertőzött kullanccsal volt dolgod.

Ha mégis szakértőkre bíznád a kullancsriasztó készítmény összeállítását, ajánljuk figyelmedbe az Aromax sprayt, ami igazán hatékony a különböző ízeltlábú fajok ellen. Ha pedig már beszereztél néhány csípést, ne feledkezz meg azok megfelelő kezeléséről sem, amiben a teafa olaj nyújthat segítséget számodra.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.