Gőzöléssel az egészséged megőrzéséért

A legtöbb ember – és köztük is leginkább a nők – többnyire csak a kozmetikusnál találkoznak a gőzöléssel. De tudod, hogy miért tesz ez jót az arckezelések során? És azzal tisztában vagy, hogy a kozmetikai felhasználáson túl milyen előnyökkel járhat a szervezeted számára ez a folyamat?

Az inhalálás során nem csak a pórusaid tágulnak és tisztulnak, hanem a légút is. Nem véletlen, hogy megfázás esetén sok háziorvos javasolja, hogy így tegyél. Éppen ezért érdemes közelebbről megismerkedni ezzel a házi praktikával, ami a téli időszakban különösen sokat segíthet.

Ragyogó, tiszta arcbőr

Attól óva intetnénk, hogy otthon ess neki a mitesszereid és pattanásaid eltávolításának, ám ez nem jelenti, hogy el kellene hanyagolnod a bőrápolást. A hidratálás, radírozás és arcpakolások használata mellett célszerű időnként egy-egy gőzölést is beiktatnod.

Miután alaposan megtisztítottad az arcodat a szennyeződésektől, kezdj egy alapos mélytisztítással, bőrradír segítségével. Miután megszabadultál az elhalt hámsejtektől, már jöhet is a gőz! Tizenöt perc elteltével töröld szárazra az arcod egy puha kendővel, majd egy finom hidratálóval fejezd be a műveletet.

Az orrdugulásnak vége!

Ugyanilyen jó szolgálatot tesz a forró vízpára, ha sikerült alaposan megfáznod. Ebben az esetben érdemes segítségül hívnod a gyógynövények erejét is, mint a kakukkfű, a kamilla vagy a zsálya, mert ezek támogatják a szervezetedet a gyógyulásban.

Ha gyötör a betegség, érdemes minden nap tíz-tizenöt percig inhalálni, így kitisztulhat az orrod és a légcső egyaránt. Ez a folyamat ráadásul a köhögés csillapításában is segít. Gőzfürdő után azonban sose menj azonnal utcára, mivel a nagy hőmérsékletkülönbség miatt a megfázásod akár rosszabbá is válhat!

Bármilyen okból is választod ezt a módszert, az eredmény sokkal hatásosabb lesz, ha a fejedre egy törölközőt is teszel. Ez megakadályozza, hogy a meleg kiszökjön és sokkal jobb eredményeket érhetsz el. Ha azonban émelyegsz, vagy rosszul érzed magad a forróságban, azonnal szakítsd meg az inhalálást!

A gőz nagyon hatékony módszer az otthoni praktikák eszköztárában. Szállj szembe a kórokozókkal és mitesszerekkel egyetlen okos húzással és könnyebben átvészelheted majd a téli hónapokat!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.