Függőleges erdők - a fenntartható jövő

20.000 négyzetméternyi erdő: azaz 480 nagyobb, 300 kisebb fa, 10.000 tő évelő és talajtakaró növény, madarak és rovarok lakóhelye - mindez Milánóban, két tornyon valósult meg. Igazi vertikális paradicsom, mely nem csak kellemes látvány, de hasznos is.

A bio-építész a növényzetből álló függöny segítségével megfelelő mikroklímát alkot, amely szűri a napfényt, tisztítja a levegőt, illetve elutasítja általa a környezeti fenntarthatóság szűken vett technológiai és mechanikai megközelítését. A Függőleges Erdő fokozza a biodiverzitást. Olyan városi ökoszisztéma kialakulását segíti elő, ahol a különböző növénytípusok által teremtett függőleges környezet lehatárolódik, ugyanakkor a meglévő hálózaton belül működik, valamint a madarak és rovarok lakóhelyeként képes szolgálni (egy kezdeti becslés szerint madarak és lepkék 1 600 példányának adva otthont) ezáltal is segíti a város növény- és állatvilágának gyarapodását.

Az erdő, amely körülöleli a lakóházat

A Függőleges Erdő egy olyan terjeszkedést gátló módszer, amely segít szabályozni és csökkenteni a város elterülését. Városi sűrűség szempontjából mindkét torony nagyjából 50 000 m2-nyi családi házas külvárosi területnek felel meg, ezzel hozzájárul a terjeszkedés kontrollálásához és megfékezéséhez. A Függőleges Erdő a város folyton változó jelképe, melynek színei az évszakoktól és a beültetett növények eltérő jellegétől függően mindig más és más látványt nyújtanak.

Szerencsére a Bosco Verticale példája másokat is inspirált, ezért jelenleg is zajlanak az építkezések a világ több pontján, például Tokióban és Budapesten is. Bizony, 2018-ra a tervek szerint hazánk is csatlakozik az egyre terebélyesedő Függőleges Erdőhöz ezáltal is segítve fővárosunk levegőminőségének javítását, ami az utóbbi hetek szmogriadói alapján mindenképpen biztató.

Források: http://www.boredpanda.com/vertical-... http://www.archdaily.com/777498/bos...

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.