Egészség mogyoróhéjban

Szeretjük az olajos magokat rágcsálni, mégis sokan félve markolunk bele pl. egy zacskó mogyoróba, mondván a mogyoró olajos, tehát egészségtelen. Ideje eloszlatni a tévhiteket, kutatások szerint ugyanis például a mogyoró mértékletes fogyasztása kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését, a szívbetegségek és az elhízás megelőzését.

A mogyoró, mint a többi olajos mag, fontos részét képezik a mindennapi kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Segítségükkel számos betegséget előzhetünk meg, koleszterinszintünknek is jót tesz és még az alakunkra is vigyázhatunk.

 

 

Olajokat fogyasztani? Semmi gond!

A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Ne ijedjünk meg azonban: Ez esetben telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek. Miért is?

A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait.

Úgynevezett “jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a “rossz” koleszterinnel (LDL) szemben védenek a szívinfarktus és szélütés ellen, nem károsítják az érfalakat.

Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen a zsírok létfontosságúak szervezetünk egészséges működéséhez. A lényeg az, hogy megfelelő arányban vigyünk be a „helyes” és „helytelen” zsírokat.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak) javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Ropogtasd a vitaminokat!

A mogyoró igen gazdag B-vitaminokban. A B1- és a B5-vitamin a bőr és a haj szépségéért felel, a B8- és B12-vitaminok az idegrendszer működését segíti, a B9 (vagy folsav) a vörös vértestek képződésében játszik fontos szerepet.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.