Fogmosás és fürdés a bolygónkért!

Miután januárban a Sonora sivatag kaktuszait hótakaró borította be, majd júliusban Mexikóban másfél méter jég hull le egy éjszaka alatt, és miközben az Amazonas esőerdeit heteken át lángok borítják, sokan elgondolkodnak azon, hogy mit is tehetnének, hogy egy kicsit segítsenek a Nagy Kék Bolygón.

Saját háztartásunkban is sok mindent tehetünk a környezetért, ezáltal saját jólétünkért és gyermekeink egészségéért. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, kezdjük a fürdőszobában, akárcsak reggelente!

Fogkefe, fogkrém

Személyes higéniánk szempontjából napi kétszer, akár háromszor is szükséges lehet a fogmosás szertartása. A Woobamboo bambuszfogkefék használatával nem csak a pandákat támogatjuk, hanem rengeteg hulladéktól kíméljük meg a vizeket, a levegőt, és a saját szervezetünket.

A bambuszfogkefék ugyanis nem tartalmaznak ftalátokat, ami a leggyakoribb műanyagokból származó szennyeződés a vérünkben, a légkörben és a vízi élővilágban is. Máskülönben csomagolóanyagokkal és élelmiszerekkel juttatjuk a szervezetünkbe, melynek semmilyen előnyös tulajdonsága nem ismert…

A ftalátok, melyeknek rengeteg változatát főként a PVC lágyítására használják, károsan hatnak a serdülő fiúk tesztoszterontermelésére, közvetett hatásuk korai pubertást, később pedig férfi terméketlenséghez is hozzájárul. Hasonlóan káros az anyai szervezeten keresztül a magzat fejlődésére, tehát férfiak és nők közös érdeke ennek minimalizálása!

A bambuszfogkefék bioszfenolt, röviden BpA- t sem tartalmaznak, ami szintén a műanyaggyártás adalékanyaga. A szemüveglencséktől, a mobiltelefonokon át, egyes fogtömésekben is megtalálható. Ott ragad banki és a bolti bizonylatokon, de konzervdobozokon, az autógumikban, vagy a fékfolyadékban is van belőle bőven. Az, hogy ennek milyen egészségügyi kockázatai vannak, már számos helyen bizonyították.

A daganatos megbetegedéseken kívül, a cukorbetegségben, vagy a ftalátokhoz hasonlóan hormonális zavarokért, és a hormonális egyensúlyt szabályozó szervek megbetegedésében is felelősségre vonhatók.

Könnyen érthető tehát, hogy egy olyan természetes, antimikrobális fogkefe, ami ezeket mellőzi, milyen könnyen segíthet egy picit közelebb kerülni a megoldáshoz!

Mi a helyzet a fogkrémekkel?

A fogkrémekben is van alternatíva a terhelő adalékanyagok elkerülésére. Méghozzá a természetes fogrémek kínálata siet segítségünkre, ha a fogkefe kapcsán már elgondolkodtunk azon, hogy mégis mit engedünk be a szervezetünkbe napi szinten kétszer- háromszor.

Mi folyik le a csatornába?

 

Korábbi, műanyagokról szóló cikkünkben említettük, hogy a textíliákból kioldódó műanyag mikrorészecskék rengeteget ártanak a folyók, óceánok élővilágának. Tehát a ruhásszekrényben optimalizálhatjuk a műanyagtartalmú ruhadarabok számát, illetve a mosógépek használatánál előnyben részesíthetjük a környezetbarát mosószerek, öblítők használatát, ha jót akarunk magunknak.

Rengeteg felesleges hulladékot termelünk csomagolóanyagok, kupakok, címkék, vagy adalékanyagok által, ezért a szelektív hulladékgyűjtés mellett oda kell figyelnünk arra, hogy minél több természetesen, belátható időn belül lebomló terméket vásároljunk.

Mi mindent kenünk még magunkra?

A tisztálkodásnál az illatos, színes kemikáliák, kőolajszármazékok és műanyag vegyületek tömkelegét kenjük rá a legnagyobb kiterjedésű, lélegző szervünkre, a bőrre. Sokat hallani arról, hogy ezzel mennyi kárt okozhatunk magunknak. A fent felsorolt hormonális és szervi megbetegedésekhez ezek is ugyanúgy hozzájárulnak.

Ha jó alternatívát szeretnénk találni a hajmosáshoz, tisztálkodáshoz, akkor érdemes itt is a bio kínálatokat átfutni. A hajmosópor például az egyik legjobb példa a megoldásokra!

Intimkehely, egy csodálatos megoldás nőknek!

Az intimkehelyről sajnos még mindig nem hallunk eleget. Meglepődni sincs időnk ezen, hiszen a különböző betétek, tamponok, tisztasági betétek vásárlására bíztató reklámok árasztják el az információs csatornáinkat!

Az orvosi szilikonból készült menstruációs csészék, kelyhek, angolul „menstrual cup”, személyre szabott méretekben, formákban fellelhetőek a legismertebb drogériákban és a webshopokon is! Használatuk nagyon kényelmes, felhelyezésük aligha bonyolultabb, mint az átlag, műanyagrészecskékkel teli tamponoknál.

Kevésbé hajlamosítanak fertőzésekre, ráadásul ugyanúgy, hacsak nem jobban óvnak a kellemetlen szivárgástól, szagoktól, mint eldobható illatosított, színezett modern változataik. Éveken át biztonsággal használhatók és elképzelhetetlen mennyiségű szeméttől kímélik meg a környezetet! Mindenkinek erősen ajánljuk, aki még nem próbálta!

Ez a néhány példa nagyon jól szemlélteti, hogy lemondások nélkül, sőt, legtöbbször a kényelem fokozása mellett tudunk környezettudatosan és egészségesen tisztálkodni, szépülni. Mindenkinek kívánunk ezen a területen is lelkes kísérletezést és jó egészséget!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.