Betegesen egészséges

Az újabb-és újabb kutatási eredmények, eszeveszetten bővülő termékpaletták és manipulatív reklámok között imbolyogva sokan vannak, akik életvitelük, időbeosztásuk és mentális egészségük rovására szélsőségesen kezdenek viselkedni az egészséggel kapcsolatos területeken. Nem csak a fogyás, az izmosodás, hanem a tökéletes táplálkozás utáni vágy is mániás méreteket ölthet.

 

Honnan lehet tudni, hogy túlzásba visszük, hogyan lehet segíteni azoknak, akik már elvesztek ebben a forgatagban? Megnézzük, hogy milyen vállfajai és jelei lehetnek annak, ha valaki betegesen egészséges akar lenni.

A mentális zavarok egyik közös pontja a depresszióba hajló, szélsőséges viselkedésminta, ami negatív irányba befolyásolja az ember testi- lelki épségét és a közeli barátok bevonása mellett, mindenképpen külső segítők bevonásával érdemes kezelni, kezeltetni.

Anorexia és bulimia, a szélsőségek oszlopos tagjai

Azért írunk először ezekről a testkép- és táplálkozási zavarokról, mert számos esetben átfedésben lehetnek a tökéletesen egészséges életmódra „specializálódott” kórképekkel. Valamiért a nők gyakrabban esnek bele ezekbe a hibás berögződésekbe, és a korosztályi megoszlást is fontos ismerni ahhoz, hogy időben tudjuk segíteni magunkon, vagy a szeretteinken.

Az anorexia nervosa beteges fogyási vágy, a feleslegesnek vélt kilók drasztikus módon és ütemben való elvesztése neurotikus tünetekkel kísérve. Koplalással, akár az ivóvíz fogyasztásának kizárásával, rohamos súlyvesztéssel járó folyamat. Ez sok esetben, a depresszió mellett olyan fizikai tüneteket eredményez, melyek rövid úton vezetnek életveszélyes állapothoz.

Az anorexiás betegek egészen fiatal korban, akár 8- 18 évesen jutnak el erre a lejtőre, ami többnyire családi, iskolai problémák, esetleg szexuális bántalmazás eredményeként jelentkezik. Nem elhanyagolható a reklámok, és a divatvilág abszurd, a kóros soványságot, vagy az elérhetetlen tökéletességet elvárásként beállító hatása sem!Ritkán mutatják be a természetes módszereket a szépség eléréséhez.

A bulimia már a „rafináltabb”, tapasztaltabb 15-25 éves korosztály jellemző betegsége, ahol a testsúlyideál normális, viszont a súlyfóbia ugyanúgy fennáll. Evési rohamok után mániákus módon önhánytatással, sokan drogokkal, alkohollal és hashajtókkal is kísérletezve igyekeznek a villámgyorsan elfogyasztott, magas kalóriatartalmú, vagy akár a diétás menüt is kiüríteni a szervezetükből. Erre a burkolt viselkedésformára sokszor évtizedekig nem derül fény! Legtöbbször fiatal nők, de akár a 30-as 40-es korosztály elhúzódó betegsége lehet, mely rengeteg hiánybetegséggel, de akár szívleállással is végződhet a hányás során folyamatosan kiürített ásványi anyagok hiánya, és az elektrolit háztartás lerombolása miatt.

Orthorexia, a beteges egészségvágy

Felnőttek, többnyire itt is nők egyre gyakoribb kórképe. Ők fokozatosan igyekeznek kizárni a káros hatásokat az egészségükre nézve. Mániákus válogatás és a tudományos cikkek böngészése mellett, gyakran hipochondriával társulva eljutnak odáig, hogy erős félelmet, pánikot éreznek a legapróbb, fenyegetésként definiált egészségkárosító tényezőktől is. A levegőtől kezdve, az evésen át, a táplálékkiegészítők esztelen fogyasztásáig, a sportban, vagy a higéniában is drasztikus kontrollt szeretnének elérni. Ez természetesen hosszú távon fenntarthatatlan, ráadásul nagyon veszélyes állapot.

Hogyan lesz betegség a sportolás?

Hasonlóan az orthorexiás viselkedéshez, az exorexiás kórképek a sportot állítják a középpontba. A betegesen túlzásba vitt testmozgás mellett ők is beleszorulnak egy ördögi spirálba és boldogságuk egyetlen feltételévé emelik az őrült mennyiségű mozgást. Ízületeik, keringésük, belső szerveik károsodása mellett, ők is lelki betegségeket táplálnak magukban.

„Sosem leszek elég izmos.”

 

Az egyik legjellemzőbb férfi kórkép a témában a bigorexia, ami az anorexiával ellentétben örökösen azt a képet láttatja a betegben, hogy sovány és nem elég férfias izomzattal rendelkezik.

Ez a fajta testképzavar mániákus sportolásra, táplálékkiegészítők, szteroidok, drogok használatára bíztatja a különböző életkorú fiúkat, férfiakat. Nagyon komoly pszichológiai munkával elérhető, hogy testi épségük teljes lerombolását megelőzve, épségben maradjanak és elégedettek legyenek a testükkel.

Hogyan beszéljünk erről?

Elképesztően fontos tudni, hogy legyen szó bármilyen mentális zavarról, szakemberek tömkelege specializálódik ezekre az extrém esetekre, és sosem szégyen időben, vagy legkésőbb a vészhelyzetekben hozzájuk fordulni. Ha szeretteink között ilyesmit tapasztalunk nagyon fontos, hogy igyekezzünk helyesen kommunikálni, ezáltal dühünket, kétségbeesésünket nem a beteg személy számlájára írni.

Általánosan fontos a depressziósoknál, hogy az „Ez csak akaraterő kérdése, szedd már össze magad!”, vagy a „Tönkre teszel mindent ezzel a viselkedéssel!”, esetleg a „Ezt nagyon sürgősen fejezd be!” mondatok csak még mélyebbre taszítják az eleve elkeseredett embereket. Szégyenük, félelmük, bűntudatuk csak erősödik, ha éppen azt kérjük számon rajtuk, amitől alapvetően rettegnek.

Amennyiben szeretnénk kifejezni aggodalmunkat, érdemes a saját érzéseinkről beszélni. Például: „Nekem nagyon fáj, hogy így kell látnom téged”, „Hogyan tudnék segíteni neked, hogy jobban érezhesd magad?”. Ha a gyerekeinkről van szó, érdemes mihamarabb pszichológushoz vinni és minél kevesebb stresszt generálva, szakemberek bevonásával, gyakran családterápián belül közösen dolgozni a gyerkőc egészségéért.

Pozitívumok

Hogy vidámabb dolgokról is szót ejtsünk, fontos észrevenni, hogy a modellszakma és a divatvilág, a fitness birodalmak képviselői egyre inkább a fenntarthatósághoz, és az elérhető ideálokhoz közelítenek. Rengeteg kampány igyekszik elérni, hogy az információ megfelelő formában jusson el az emberekhez. Az egészséges életmód és a környezetvédelem sokkal nagyobb szerepet kap, mint korábban. A minőségi információk, ha helyesen és mértékkel igyekszünk befogadni őket, jobb életminőséget eredményeznek, és meg is óvhatnak vélt- vagy valós félelmeinktől. Igyekezzünk tehát minél kevesebb szélsőséget bevonni az életünkbe, és a fizikain felül, a mentális egészségünkre is odafigyelni!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.