„Ez a gyerek utálja a zöldséget”- Biztos vagy benne?

A gyermekek etetése, mint szeretetnyelv, felmerült már korábban is a témák között. Írtunk az elhízás veszélyeiről, és arról is, hogyan tudhatjuk topformában a csöppséget. Volt szó a multivitaminokról, melyek szívós immunrendszerüket támogathatják a nehezebb időszakokban. No de mi újság a zöldségekkel? És miért is kiemelten fontos ezt szóba hozni?

A zöldségek természetes módon tartalmazzák azokat a növényi fehérjéket, vitaminokat, nyomelemeket, melyre a fejlődő szervezetnek óriási igénye van. Emellett rosttartalmuk, probiotikum hatásuk miatt egy nagyon gyakori felnőtt problémát, a székrekedést, aranyeret, rendszertelen emésztést is kiküszöbölhetjük, ha örömmel és kellő mennyiségben adunk a gyerekeknek zöldséges ételeket.

Nyersen, vagy főzve?

Röviden? Mindkettő! Ha a picinek már kibújnak az első fogai, imád rágcsálni! A sárgarépa, a zellerszár, a karalábé, vagy például a paradicsom és paprika igazi kedvencei lehetnek. Eleinte csakis felügyelettel adjunk nekik ilyesmit, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy félrenyelnek. A pépesített, főzelékes ételek továbbra is a jó célt szolgálják, tehát ezeket sem kell lesöpörni az asztalról.

Mint minden ember, a gyerekek is kedvelik az édes ízeket. Ezt pár éves korig cukor nélkül igyekezzünk kivitelezni, különös tekintettel a csokira és cukorkákra, amik a fogaknak, és a félrenyelésnek sem tesznek jót, ráadásul garantáltan rászokást okoznak a krumplifőzelékkel ellentétben. Édes ízeket érhetünk el a paradicsom és hagyma főzésével, egy finom paradicsomlevessel például. Édeskés gyümölcsöket, például barackot, almát turmixolhatunk, vagy kockázhatunk a zöldségek közé.

Krémlevesek, saláták, mártogatósok ropogtatóssal

Ízletes mártogatós készülhet egy érettebb banánból és ehető evőeszközként jöhet mellé a hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprika, ami színével és roppanósságával szintén izgalmas lehet kis barátaik számára is. Szeretik a szilvát, a körtét, a szőlőt is, de itt is figyeljünk arra, hogy életkoruk szempontjából a megfelelő halmazállapotot válasszuk és tegyük minél színesebbé, izgalmasabbá a látványt.

A kukorica, a bab jópofa díszítőelem a főzelékekben, krémlevesekben, és a hosszúkás zöldbab és a sültkrumpli, főttkrumpli szintén lehet szórakoztató mártogató eszköz egy finom házi ketchuppal, vagy már tejterméket fogyasztó gyerekeknél egy kis túrókrémmel. Salátát is kínálhatunk nekik a főfogásokhoz, például feldarabolt koktélparadicsommal, nagy zöld jégsalátával, sajtokkal és természetes öntetekkel. A legtöbb gyereknek bejön a savanyú uborka, amit szintén elkészíthetünk tartósítószermentesen is.

De hogyan vegyem rá, hogy megegye?

Ahhoz, hogy egy pici gyerek szokásokat alakítson ki, eleinte egyedül ránk támaszkodik! Ezt tartsuk szem előtt! Ha nem adunk támpontokat, időrendet neki, akkor ő is frusztráltabb és bizonytalanabb lesz. Ezt biztosan te is észrevetted már a legelején az alvással, szoptatással, később a játékkal, öltözködéssel, pelenkázással kapcsolatban.

Erőltetni semmiképp nem kell a különböző fogásokat, elég, ha egy felnőtt is ott ül az asztalnál, és jóízűen falatozik. Játékosan például ellopkodja a gyerkőc hosszúkás sárgarépaszeleteit, és jóízűen csámcsog rajta. Garantáltan felkelti ezzel a gyerek érdeklődését is.

A gyerek végtelen bölcsességgel szúrja ki a hamis arcvonásokat, megérzi, ha feszült, dühös, ingerült vagy. Nem kell ezeket az érzéseket eltakarni, hiszen ő azt is észreveszi, szorongóvá válhat. A világ legtermészetesebb dolga, hogy eszünk és szeretjük a finom ízeket, ezért elég, ha mi is úgy gondoljuk, hogy finomat és jóízűen eszünk. Ha valami nem tetszik neki, semmiképp ne cseréljük le az egész terítéket, várjuk meg nyugodtan mire kipróbál egy- két új ízt.

Ha azt látja, folyamatosan pakolunk, kapkodunk, variálunk, és aggódunk, hogy ő nem eszik, akkor egyrészt ez szórakoztatóbb lesz neki, mint az evés, és jól szórakozik, másrészt ki fogja várni, amíg előkerül valami édesség, vagy ízfokozó a hűtőszekrényből. Ha ezekkel még nem találkozott, akkor is várni fog valami extra megoldásra részedről. Például egy extra játékra, ha már az evés csődöt mondott. Ha jókedvvel és nyugalommal állsz a dolgokhoz, a gyerek is eszerint jár el.

Derűs napokat, finom ételeket és sok minőségi időtöltést kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.