Csíráztass otthon!-Téli szezon a zsenge hajtások erejével

Változékony, kiszámíthatatlan időjárás jellemző az őszre és tavaszra mostanság. Ez nem csak a természet számára, de nekünk embereknek is rendkívül megterhelő. Migrénesek, keringési zavarban szenvedők ezt pontosan tudják, de a többiek is megsínylik a szeszélyesebb időszakokat, ha immunrendszerük nem turbó fokozatban üzemel. Ennek kapcsán most a csíráztatásról és a csírákból készül ízletes immunerősítőkről lesz szó!

A növények magjaiban minden olyan értékes információ megtalálható, mely a teljes növény kifejlődéséért és szaporodásáért felel majd. Ez azért nem semmi! Ezért is olyan értékesek a hidegen sajtolt magolajok a táplálkozásban. A csíráztatás során a növények nem csak a kerti ágyásokban, de akár egy pohár vízben is fejlődésnek indulnak a konyhapulton, és pár nap elteltével le is szüretelhetjük a termést. Van persze, amire mindenképp ügyelni kell, ha bentlakásos veteményest készülünk kialakítani. Mutatjuk!

Milyen magokat érdemes csíráztatni?

Az első szabály, hogy kezeletlen, növényvédőszermentes, ellenőrzött forrásból származó magokat válasszunk, hiszen épp az egészségmegőrzés a cél. Nincs szükség permetszerekre, vagy a kártevők távoltartására szakosodott mérgekre! Ezeket elsősorban bioboltokban szerezhetjük be. Ha ezt tisztáztuk, a második számú szempont lehet, hogy ízletes és hatékony csíranövényeket válogassunk össze.

Gabonafélék közül például a búzát, tönkölybúzát, árpát, hajdinát, kölest, szezámmagot szoktunk leggyakrabban csíráztatni. A hüvelyesek mezőnyében jöhet a bab, a lencse, a csicseriborsó például. Nagyon ízletes lehet a zöldségek, mint a brokkoli, a zeller, a zsázsa és a retek csírája. A napraforgó és lucerna csírája is népszerű. Illetve a főszernövények közül a medvehagyma, a mustár, a fehérmustár, a petrezselyem is csodás élettani hatásokat rejteget magában.

Hogyan készül a csíranövény?

Manapság kaphatók kifejezetten erre a célra kialakított csíráztató edények, üvegcsék, melyekben még egyszerűbben kivitelezhető a művelet. Ezek hiányában a magokkal, egy üvegedénnyel, egy befőttesgumival, egy gézlappal, és egy pohár vízzel felszerelkezve már készen is állunk a bevetésre.

A magokat át kell mosni langyos vízben és kiválogatni a törött szemeket, amikre nem lesz szükségünk. A szép, egészséges magokat, körülbelül egy maréknyit az adott fajtából egy befőttesüvegbe, vagy bármilyen széles szájú üvegbe töltjük, annyi vízzel, hogy ellepje őket, és megvárjuk, hogy hamarosan, kb. fél óra alatt megszívják magukat vízzel, és kicsit megduzzadjanak.

Közben a gézlapot egy befőttesgumival az üveg szájára rögzítjük, és áztatás után ezen keresztül leöntjük róluk a vizet. Mehetnek pihenni egy világos, de nem napsütéses, melegebb helyre. Például a konyhapult szélére, amennyiben nem tűz oda a nap. Ezután néhány napon keresztül napi 2-3-szor kell őket langyos vízzel átmosni, így felfrissülnek, tápanyaghoz jutnak, és nem penészednek, rohadnak meg.

2-4 nap után már látványos kis hajtások bukkannak elő, 3-7 nap alatt pedig elérhetjük a kívánt méretet. Egészen eddig öblögessük őket napi szinten, és figyeljünk arra, hogy nedvesek legyenek, de ne álljon rajtuk a víz. Forró vízzel semmiképp se öblítsünk, legyen minden szobahőmérsékletű. Miután kiszedtük a csírákat az üvegből, kb. egy hétig elállnak, ha hűtőszekrényben tároljuk őket.

Csemegézz egészségesen, gyógyulj, szépülj!

A csírák koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványianyagokat, antioxidánsokat, amit a felnőtt növény is. Ezek a friss ropogós ínyencségek feldobják a salátákat, szendvicseket, leveseket. Nem csak díszítő funkciójuk, hanem jó ízük is van.

Immunrendszerünk hálás lesz a fáradozásainkért, ugyanis ezek a friss és természetes növények amellett, hogy táplálják a szervezetet, különböző betegségekkel is felveszik a kesztyűt, és rosttartalmuknak, antioxidánsaiknak köszönhetően tisztító feladatot is ellátnak.

Egyszerű, pár napos kihívásról van szó, amely tetszés szerint ismételhető szezontól függetlenül. Az egyik legfontosabb kritérium a szobaveteményes kapcsán, hogy az alapanyag megfelelő minőségű legyen. Ehhez további ötletet, inspirációt nyerhetünk a kínálatunkban megtalálható csíráztatásra szánt magok leírásaiból is.

Jó salátázást kívánunk!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.