Az édesítők szuperhőse – az agavé

Napjainkban nem kérdés, hogy a finomított cukor fogyasztása mennyire egészségtelen. Így aztán nem csoda, hogy rengeteg alternatívát találhatsz a cukor helyettesítésére és bizonyára már neked is megvannak a magad kedvencei, amelyekkel a süteményeidet készíted vagy épp a kávédat édesíted.

Az agavé por is egyike ezeknek a lehetőségeknek, mert nemcsak remekül helyettesíti a cukrot, de teljesen természetes is. A mexikói növényből készült édesítő sokak kedvence, köszönhetően finom ízének és sokoldalú felhasználhatóságának.

De lássuk, mit érdemes tudni az agavéról és a belőle készült édesítőszerről!

Ismerd meg az agavét!

Ez a dél-amerikai, pozsgás növény igen mostoha körülmények között tengeti életét a természetben, mivel főként száraz, sivatagos területeken terem. Az őslakosok előszeretettel tartják dísz- és haszonnövényként egyaránt. A legendák szerint már az aztékok is termesztették és alkalmazták a receptjeikben. Az igazság ebben az esetben a múlt homályába vész, de tény, az agavé mostanra nemcsak a térségben, de világszerte is töretlen.

Ezt az erős növényt nemcsak arra használhatod, hogy helyettesítsd a cukrot a süteményeiden. A mexikóiak előszeretettel fogyasztják sütve, főzve, de a kár nyersen is, mivel a a szár, a levelek töve és a további, nem zöld részek egyaránt ehetőek.

Ha van hozzá türelmed, akár te is nevelhetsz saját agavét. Csak egy kis kaktuszföldre lesz hozzá szükséged, amibe elülteted a virágot. Lehetőleg tartsd olyan helyen, ahol sok napfény éri és bánj csínján a vízzel. Szárazságtűrő növény lévén nem viseli jól a túlöntözést és a gyökerei rothadásnak indulhatnak. Emellett célszerű beltéren tartani, mivel a fagyokat sem bírja.

Mitől olyan hatékony édesítő?

Az agavét kifejezetten sokoldalúan használhatod a konyhában. Mivel a növény levéből készül, beszerezheted szirup és por formájában is, így bármilyen ételhez vagy italhoz hozzáadhatod. Azonban az ereje nem a formulában rejlik, hanem a kiemelkedő édesítő képességében.

A kisajtolt nedv sokkal édesebb, mint a finomított cukor, ellenben a glikémiás indexe alacsony. Tehát kiváló választás speciális diéta vagy fogyókúra esetén, és a felhasználása is gazdaságos.

Mit érdemes agavé porral készíteni?

Mivel az agavé nem okoz kellemetlen utóízt a szájban, a legtöbb süteményhez és italhoz bátran alkalmazhatod. Hoztunk is egy isteni vegán matcha latte receptet, amit könnyedén elkészíthetsz vele. Lássuk, mi kell ehhez az egészséges frissítőhöz!

Hozzávalók

  • Fél kávéskanál matcha por
  • Forró víz
  • Növényi tej
  • Agavé por

Keverd el alaposan a forró vizet a matcha porral, majd hagyd hűlni egy kicsit. Fogyasztás előtt add hozzá az édesítőt és a hideg tejet, máris kész a finom frissítő, ami új lendületet adhat a napodnak. A matcha latte remek választás reggeli mellé vagy akár egy jó kis délutáni beszélgetéshez.

A fentiekből is látható, hogy ezt az anyagot sokoldalúan felhasználhatod, ezért érdemes tartani belőle otthon. Akár diétázol, akár arra törekszel, hogy egészségesebb legyen az életmódod, az agavé remek megoldást kínál rá. Ints búcsút a cukornak és készíts mennyei finomságokat ennek az ízletes növénynek a felhasználásával.

Ha szeretnéd kipróbálni az agavé szirupot, akkor beszerezheted webáruházunkból. Nagy erejének köszönhetően gazdaságos megoldást kínál a kedvenc finomságaid elkészítéséhez, amelyekkel könnyedén lenyágözheted a családodat vagy a barátaidat.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.