A legfontosabb vitaminok, amikre a gyerekeknek szüksége van

Egészséges gyerekből lesz az egészséges felnőtt. Szülőként igyekszünk már kisbaba kortól kezdve vitamindús ételekkel jóllakatni gyermekünket. Ez neked is kihívást jelent néha? Ha a gyerek a társaitól azt látja, hogy ők inkább az egészségtelen ételeket, nassolnivalókat részesítik előnyben, sajnos ő is ezeket kéri majd.

Hogyan előzheted ezt meg? Mit tegyél, hogy minden fontos vitamin az asztalra kerüljön? Olvasd tovább cikkünket, melyben utánajártunk ezeknek a kérdéseknek.

 

Az 5 legfontosabb vitamin és ásványi anyag

 

Vitaminok:

A-vitamin: Egészséges bőr, egészséges szemek: ez a vitamin ehhez elengedhetetlen.

Milyen ételekben találhatod meg?

Legnagyobb koncentrációban a narancssárga zöldségekben, a tojásban, tejben, májban. Csinálhatsz a gyerkőcnek színes, egészséges nassolnivalót csíkokra vágott zöldségekből, fűszeres joghurtos mártogatóssal.

 

C-vitamin: Erről halljuk legtöbbször, hogy mennyire fontos. De mire is jó pontosan?

Elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, illetve a fogíny védelmében is szerepe van. Nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, gyorsítja a csontok és fogak fejlődését, segíti a sebgyógyulást. Influenzás, megfázásos időszakban, különösen, ha a gyermek közösségbe jár (óvoda, iskola, edzések) fontos, hogy megkapja elegendő mennyiségben, télen-nyáron. 1-3 év között a gyerekek C-vitaminszükséglete napi 30 milligramm.

Milyen ételekben találhatod meg?

A citrusfélékben rengeteg van. A teát igazi citrommal készítsd el neki, de ügyelj a hőfokra. Magas hőmérsékleten a C-vitamin sajnos lebomlik. A citromot akkor tedd csak bele, mikor már kicsit kihűlt. (Webshopunkban egészséges teákat is találsz: https://biocity.hu/reform-elelmiszer/italok/teak-es-gyogyteak/) Sok van a csipkebogyóban, a bogyós gyümölcsökben, a paradicsomban.

 

D-vitamin: Ez egy kicsit különleges, hisz saját magunk (is) előállítjuk. Elengedhetetlen a csontfejlődéshez, hisz ez a vitamin segíti elő, hogy a kalcium beépüljön a csontokba! Ez pedig a növekedéshez kulcsfontosságú. Hiánya súlyos esetben angolkórhoz vezethet.

 

 

Miben található meg?

Zsírban oldódó vitamin, melyet szervezetünk napfény hatására saját maga állít elő. De ez – főként ősztől tavaszig - nem elegendő a gyermekek fejlődéséhez. Élelmiszerekben csak kis mennyiségben található meg. D-vitamint a halakban, a tojássárgájában, tejtermékekben, margarinokban találsz. De ez túl kicsi koncentráció ahhoz, hogy elegendő legyen a szervezet számára. A legjobb, ha jó minőségű vitaminkészítménnyel pótlod.

Ha pedig jó idő van, legyetek sokat a szabadban!

 

Ásványi anyagok:

Kalcium: Kézenfogva jár a D-vitaminnal. Elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez, pótlása igen fontos. Egy 1-3 év közötti gyermeknek napi 350 milligrammot kell ebből kapnia.

Milyen élelmiszerekben keresd?

Tejtermékek, gomba, spenót, karalábé, de a mandulában is sok van. Válogatósabb gyerekek esetében nem olyan egyszerű becsempészni az étrendbe, de a joghurtot általában szeretik, és a mandulát akár édesen, akár sósan lehet kínálni nassolnivalóként is.

 

Vas: A hemoglobin fő alkotórésze. Hiánya esetén vérszegénység lép fel, ezért szülőként gondosan ügyelni kell arra, hogy gyermekünk elegendő mennyiséget kapjon ebből az ásványi anyagból. Egy 1-3 éves gyermeknek napi 6,9 milligrammra van szüksége.

Miben található meg?

Sok vasat tartalmaz a mák, a pisztácia, a kesudió, a brokkoli, az aszalt sárgabarack, a szárazbab, a spenót vagy a sóska. Viszont ezekből csak 5% vas szívódik fel, míg az állati eredetű élelmiszerek esetében sokkal jobb az arány. A vörös húsok, máj, tojássárgája is tartalmaz vasat, és ezekből mintegy 15%-ot hasznosítani is tud a szervezet.

Remek vitaminforrás a turmix:

Probléma szokott lenni az is, hogy a gyerekek (és mi felnőttek is) kevés folyadékot iszunk. Cukros üdítők helyett kínálj a gyerkőcöknek turmixokat: friss gyümölcsből, zöldségből kiváló vitaminforrás és remek szomjoltó. Ha pedig együtt készítitek el, száz százalék, hogy szívesen megisszák! Ráadásul úgy kombinálhatod az összetevőket, ahogy csak szeretnéd, így megunni sem fogják!

 

Jó minőségű vitaminkészítmények:

Mint ahogy látható, a legfontosabb vitaminokat sem egyszerű pótolni kizárólag ételeinkből. Ha biztosra akarsz menni, hogy családtagjaid tényleg ne szenvedjenek hiányt egyikből sem, lesd meg vitamin kínálatunkat: https://biocity.hu/etrend-kiegeszito/vitaminok/

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.