A D-vitamin hiánya, mint népbetegség – így szállhatsz szembe vele

Napjainkban egyre nagyobb és egyre gyakoribb problémát jelent a vitaminhiány. Ezek közül is kiemelkedik a D-vitamin hiánya, amivel a legtöbben küzdenek. A hiánya azért is bír ekkora jelentőséggel, mert az emberi szervezetben a csontanyagcsere mellett az immunrendszer támogatásáról is gondoskodik.

A D-vitamin pótlása tehát kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a tested megfelelően tudjon működni. Szerencsére a szervezet képes előállítani ezt az anyagot, de ehhez támogatásra van szüksége, hogy a termelő folyamatok beindulhassanak. Lássuk, milyen tünetekkel jár ez a hiánybetegség és hogy mit tehetsz azért, hogy megakadályozd a kialakulását!

Ezt érdemes tudnod a D-vitaminról

Ahhoz, hogy a tested képes legyen előállítani a D-vitamint, napfényre van szüksége. Mivel a lakosság nagy része manapság az ideje zömét zárt terekben tölti, nem is olyan meglepő, hogy a hiány sokaknál kialakul. Különösen télen jellemző ez, amikor a napsugarak egyébként is nehezebben érnek el minket, így tavasszal még fontosabb a pótlása.

A D-vitaminok különböző típusai a természetben is megtalálhatóak. A zsírosabb halak májában, a tojássárgájában, de az olyan dúsított élelmiszerekben is, mint a margarinok és a gabonából készült ételek. Emellett fontos, hogy naponta legalább fél órát tölts a szabadban, ahol a napfény hatására feltöltődhet a szervezeted.

Mivel ez a vitamin felel azért, hogy a csontok megfelelően fejlődjenek, a hiánya elsősorban a csontok gyengülését okozza. Emellett a vitaminhiány okolható a gyermekeknél kialakuló angolkórért is. A hiány kialakulásának kockázatát növelheti a diabétesz, a tartós elhízás de bizonyos gyógyszerek szedése is, amelyek gyengíthetik az immunrendszert így az sérülékenyebbé válik.

Mit tehetsz a D-vitamin hiánya ellen?

A D-vitamin külsődleges pótlása esetén körültekintően kell eljárni. Ezért is fontos, hogy ha már kész a baj és tapasztalod magadon a tüneteket, akkor szakemberhez fordulj. Erre alkalmasak a különböző dózisú készítmények, amelyeket az előírásnak megfelelően szedve helyreállíthatod a szervezeted megfelelő állapotát idővel.

Célszerű a vitaminok mellett a fentebb említett természetes forrásokat is alkalmaznod. Így megelőzheted, hogy később visszatérjen a hiány.

Mivel láthattad, hogy milyen komoly következményekkel járhat a hiány, jobb, ha a megelőzésben gondolkodsz. Erre a célra a hazai ajánlás szerint már 1000 NE D3-vitamin bevitele elegendő. Emellett az aktív és egészséges életmód is sokat segíthet abban, hogy a fenti kellemetlen tünetekkel ne kelljen majd szembenézned.

A megelőzésről a vitaminok szedése mellett úgy is gondoskodhatsz, ha elegendő időt töltesz a szabadban és a megfelelő élelmiszereket fogyasztod. A D-vitamin ugyan nagyrészt az állati eredetű termékekben található meg, ez azonban nem jelenti, hogy ezek nélkül ne volna pótolható. Tartalmazza ugyanis a csiperke gomba, a narancslé is.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ezért nem szükséges a napi bevitele. Ha hetente egyszer gondoskodsz róla, azzal máris sokat tehetsz a tested egészségéért, ami így ellenálló és erős lehet. Ehhez viszont szükség van a zsírra is, amiben feloldódhat, ennek hiányában nem képes rá.

Ha szeretnél gondoskodni a szervezeted kellő támogatásáról, webáruházunkban természetesen vitamin készítményeket is találhatsz. Segítségükkel nem csak a kellő D-vitamin dózisodat biztosíthatod, de más, fontos elemek jelenlétét is biztosíthatod velük a tested számára.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.