3+1 hatásos módszer a napégés semlegesítésére

A nyári kánikulában gyakran megesik, hogy többet tartózkodunk a napon, mint amennyi bőrünk szempontjából ideális lenne. Ha pedig megfeledkezünk arról, hogy védekezzünk az UV-sugarak káros hatásai ellen, annak bizony kellemetlen következményei lehetnek.

De mit tegyünk akkor, ha a baj már megtörtént? Az alábbi bejegyzésben hoztunk nektek négy hatékony módszert, melyek segítségével a napégés okozta kellemetlen tünetek hatékonyan csökkenthetők.

Aloe Vera

Az aloe vera különleges növény, mely természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az egyik leghatékonyabb, természetes megoldást jelenti a napon megpirult bőr kezelésére. Nem véletlen tehát, hogy megannyi kozmetikumban és bőrápoló termékben is előszeretettel alkalmazzák.

Nem csak kenőcs vagy koncentrátum formájában szerezhető be azonban. Ha igazán természetes gyógymódra vágyunk, magát a növényt is használhatjuk az égési sérülések kezelésére. Az aloe vera leveleiben található, gél állagú anyag a sérült bőrfelületre kenve már önmagában is hűsítő, gyulladáscsökkentő hatású, ami pedig a legjobb az egészben, hogy semmiféle olyan anyagot nem tartalmaz, ami káros lehetne napon megpirult bőrünk, vagy szervezetünk számára.

Fokozott vitaminbevitel

A megfelelő mennyiségű vitaminbevitel a hétköznapok során is fontos feladatot jelent. Olyan, kellemetlen esetekben azonban, mint a nyári napégés, érdemes még inkább odafigyelnünk arra, hogy szervezetünk optimális mennyiségű tápanyaghoz jusson.

Az E-vitaminnak számtalan jótékony hatása ismeretes. Amellett, hogy segít a bőr- és körömápolásban, illetve jótékony hatással van szívműködésünkre, képes semlegesíteni a sejtek anyagcseréje során keletkező szabadgyököket is. Ez utóbbi azért is lényeges tulajdonság, mert napozás során is az ilyen szabadgyökök felszabadulása tehet a bőr átmeneti, vagy maradandó károsodásairól.

A napégés enyhítésében tehát az antidioxáns hatású E-vitamin, valamint az E-vitamint tartalmazó, egyéb készítmények is segítségünkre lehetnek, beleértve a kapszulákat, kenőcsöket, és krémek egyaránt. Egyes kutatások szerint ráadásul nem csak az E, de a nagyobb mennyiségű D-vitamin is jótékony hatással bír szervezetünkre, és képes hatékonyan felvenni a harcot a napégés okozta, kellemetlen, fájdalmas tünetekkel.

Hűsítő pakolások és hidratáció

A felhevült bőrnek jól esik néha a hideg zuhany, egy kellemesen hűvös borogatás, de a különböző, hűsítő pakolások is segíthetnek enyhíteni a napégéssel járó, kínzó fájdalmakat. Rengeteg házi praktika létezik a hatékony bőrápoló módszereket illetően.

Sokan az uborkára voksolnak, míg mások a tejfölre mernének esküdni, de hallottunk már olyan megoldásról is, melynek alapja a liszt, vagy a kukoricakeményítő. Az egyik legbiztosabb módszernek azonban továbbra is a kamillás borogatás tekinthető. Ez nem véletlen, hiszen a tea formájában kifőzött gyógynövény egyszerre gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti az égett bőrfelület hidratációját is.

És ha már a hidratációnál tartunk: napégés esetén kiemelten fontos feladatot jelent a folyamatos folyadékpótlás. A gyulladt bőrfelület ugyanis nem csak fájdalmas, de a kiszáradás esélyét is nagyban megnövelheti. A megfelelő folyadékmennyiség bevitele enyhíti a kiszáradás kockázatát, és felgyorsítja a felhegesedett, gyulladt bőr regenerációjának folyamatát is.

Panthenol

Ha gyors és biztos enyhülésre vágyunk, választhatunk olyan készítményeket is, melyeket a drogériák vagy akár gyógyszertárak polcain is könnyedén megtalálunk. Ezeket általában kenőcsök vagy spray formájában tudjuk beszerezni, és helyileg, a fájó bőrfelületen kell alkalmaznunk őket.

Ezek közé tartoznak a jól bevált, dexapanthenol-tartalmú szerek, melyek a korábban már említett D-vitamin erejével, és az utánozhatatlan hűsítő hatással képesek gyorsan és hatékonyan felvenni a harcot a napégés okozta, kegyetlen fájdalmakkal.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.