Terítéken a hormonháztartás

Ételek, amelyek befolyásolhatják a hormonháztartást- mit fogyasszunk, és mi az, amit kerüljünk el?

Tudtad, hogy napi szinten hormonokat és a hormontermelést befolyásoló anyagokat juttatunk a szervezetünkbe például a táplálkozás során? Ha igen, ha nem, érdemes tudni, hogy ezeknek milyen hatásai lehetnek az egészségünkre. Megmutatjuk, hogy vannak olyan ételek, módszerek is, melyekkel ezeket a folyamatokat tudatosan szabályozhatjuk és javunkra fordíthatjuk!

Állati eredetű hormonok

A húsok feldolgozásában és az antibiotikumok világában veszélyforrássá váltak a hormonkezelt állatokból származó hústermékek, illetve a feldolgozás során adalékanyagként, tartósítóként használt mesterséges hozzávalók, melyek közvetlenül, vagy közvetve kihatnak a hormonháztartásért felelős működésünkre.

Természetesen komplexen hatnak ezek a szervezetünkre a hormontermeléssel összefüggésben. Például az emésztésben, a veseműködésben, az idegrendszer működésében, a bőr egészségében is szerepet játszanak, ezért nem mindegy, hogy milyen mértékben fogyasztjuk őket.

Érdemes bio gazdálkodásokból származó húsokat és húskészítményeket vásárolni, tanyasi tojásokat és tejet fogyasztani, amikor csak lehetőségünk van!

Azoknak, akik nem fogyasztanak húst ez nyilván nem okoz problémát, ugyanakkor a vegetáriánus életmódot élők számára is fontos lehet tudni, hogy a növénvédőszerek, permetszerek, szteriodos tápok a tojásban és a tejben is otthagyják lábnyomukat.

Vegánként, ahol az összes állati eredetű táplálék kizárásra kerül fontos tudni, hogy a növények termesztéséhez, kezeléséhez használt műanyagszármazékok, adalékanyagok ugyanúgy károsak lehetnek a hormonháztartásra, mint a húsban megtalálható változataik.

Ha teljesen kizárni nem is, de ellensúlyozni lehet a hatásokat az életmódon felül természetes probiotikumok és multivitaminok fogyasztásával.

Növényi eredetű hormonok

El is érkezünk ezzel ahhoz a ponthoz, ahol úgy tűnik, hogy a növényi alapú táplálkozás sem jelent teljes biztonságot a negatív hormonális hatásokat generáló táplálékok kiválasztásában. A növények saját, természetes hormonjai is hathatnak negatívan a szervezetünkre. Ilyenek például az abszcizinsav, melyet a növények a szárazság leküzdése érdekében termelnek.

Pozitív, gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek viszont a növényi eredetű szalicilsav és a gibberelin sav, mely a virágzásban játszik szerepet. Gibberelin savban gazdagok például a magvak, vagy a spenót, tehát ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben is, bár a túlzásokat semmilyen körülmény nem támaszthatja alá.

A gyulladásos bélbetegségek, hasi panaszok esetén mindenképp javasolt a könnyed, zöldségekben és rostokban gazdag étrend követése. Gyümölcsök tekintetében külön oda lehet figyelni a cukor- és savtartartalomra, mely egyénenként meghatározza a szükséges mennyiségeket. A cukorbetegség fennállása mellett, ami szintén a glükózanyagcserén alapuló hormonális alapú működéssel hozható összefüggésbe, jótékonyan hathat az édesburgonya, az alma, a sárgarépa fogyasztása.

Mértékkel és kiegyensúlyozottan

Legyen szó növényi, vagy állati eredetű hormonokról, egy szintén kritikus pont lehet a táplálkozásunk kapcsán az ivóvíz szennyezettsége, amely az állatainkat éppúgy érinti, mint a növényeinket. A csapvíz szűréséhez és tisztításához kifejlesztett berendezések, csepegtetők használata sokaknál jelentős pozitív eredményeket hoz az egészségükre nézve! Sokan számolnak be például arról, hogy a tisztított víz fogyasztása jótékonyan hat a pattanásos, problémás bőrre.

Az tény, hogy a növényi táplálkozás megannyi antioxidánssal és vitaminnal hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, ezért a megfelelően összeállított étrendnek tartalmaznia kell zöldségeket és gyümölcsöket. A hormontermelő szervek és az emésztés szorosan összefüggenek, ezért a betegségek megelőzéséhez és a többnyire gyulladáson alapuló kórképek kezelésében is fontos szerephez jutnak a növények jótékony összetevői.

Mindenkor érvényes, hogy a mesterségesen előállított, kezelt, tartósított verziók messze elmaradnak a bio gazdálkodásokból, szezonálisan, klímának megfelelően elérhető társaiktól. Ehhez érdemes átgondolni azt, hogy évszakok és lehetőségek szerint a lehető legtermészetesebb forrásokat kutassuk fel. Ha a tavaszi, nyári, őszi időszak gyümölcseit, zöldségeit szeretnénk elrakni télire, akkor házilag sokkal ellenőrizhetőbb körülmények között ezt magunk is megtehetjük.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.