Naptejválasztási gyorstalpaló – miért fontos a bőrtípus és milyen összetevőket kerüljünk el

Az első napsugarak megjelenésével fokozott figyelmet kell fordítanunk a bőrünk védelmére, ha később nem akarunk a káros hatásokkal szembenézni. Persze sem az összetétel, sem a faktorszám szempontjából nem mindegy, milyen fényvédő terméket választunk.

Az első napsugarak megjelenésével fokozott figyelmet kell fordítanunk a bőrünk védelmére, ha később nem akarunk a káros hatásokkal szembenézni. Persze sem az összetétel, sem a faktorszám szempontjából nem mindegy, milyen fényvédő terméket választunk.

A komoly gondok hosszú távon jelentkeznek

A szexi barna bőr vonzó, és valóban szebbnek látjuk magunkat, ha a tükörbe nézve nem egy hófehér arc tekint vissza ránk. Bár csábító alternatíva a gyors barnulás reményében fényvédelem nélkül kifeküdni a napra, később ennek szinte biztosan kárát fogjuk látni. Akkor is, ha nehezen vagy szinte soha nem égünk le.

Az azonnali reakciókon kívül ugyanis olyan következményekkel számolhatunk hosszú távon, mint a bőr idő előtti öregedése, a pigmentfoltok megjelenése és a különböző típusú bőrrákok kialakulása. (Utóbbit a fény által a sejtmag DNS-ében és RNS-ében okozott mutációk okozzák.) Pedig mindezt elkerülhetjük a megfelelő faktorszámú és minőségű naptej használatával.

Így függnek össze számok és a bőrtípusok

A bőrtípus nagyban meghatározza, kinek milyen termékre van szüksége. Míg a halvány, világos bőrűek szinte azonnal leégnek, addig a sötétbarna, fekete bőrűek szinte soha. Éppen ezért elsősorban ennek függvényében érdemes kiválasztanunk a megfelelő készítményt.

Értelemszerűen minél világosabb valakinek a bőre, annál magasabb faktorszám mellett kell letennie a voksát – érdemes a legmagasabb, 50-es jelzésű termékeket választani. Akinek az alapbőrszíne a közepes tónusú, annak már nem kell ennyire extrém védelmet igénybe vennie – elég lehet a 30-as faktor.

Akinek pedig nincsenek szeplői, gyorsan és könnyen barnul, választhat ennél is alacsonyabb faktorszámú naptejet – 15-20-ast –, de fontos, hogy ő se feledkezzen meg a kozmetikum használatáról.

A következő két összetevőt mindenképpen kerüljük el

Ftalátok. A kozmetikumok direkt alkotórészeként káros hatással lehetnek a hormonrendszerre, az ideg-, és immunrendszerre, a májra, a vesére, sőt a gyerekeknél növeli az asztma kialakulásának esélyét.

Nano méretű titánium-dioxid. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy nem ismerjük a pontos hatását. Éppen ezért kerülni kell az alkotót tartalmazó termékek használatát – különösen a csemetéknél.

A felsoroltakon kívül arról is döntenünk kell, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőt alkalmazunk. Előbbi előnye, hogy nem érzékenyít, viszont számolni kell azzal, hogy kevésbé kellemes a használata, mint a kémiai társának – amely allergiás reakciókat is kiválthat.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.