Kedvenceink is buknak a vitaminokra

Kedvenceid táplálása és ápolása igazi öröm számodra? Nos, ez nem véletlen! A háziállatok köztudottan terápiás orvosokként teremtik meg számodra a jó közérzetet, stabilitást, szeretetteljes légkört. Feltétel nélküliség határozza meg kitartó ragaszkodásukat otthonuk, és az őket körülvevő emberek iránt. Ezen felül a legapróbb mozdulatot, kedvességet is csillogó szemekkel fogadják és ösztönösen hálásak neked, azért, hogy vagy!

Nézzük meg, hogyan lehetsz igazán segítségükre abban, hogy minél hosszabb ideig egészségesen és életerősen álljanak melletted, elkerüljék a betegségeket és megkapják tőled azt a törődést, amit mástól hiába várnak!

Mi az, ami közös bennünk?

Sokszor elég, ha magadból indulsz ki, és átgondolod, mennyi környezeti ártalom, stressz és betegség ellen védekezel napi szinten. Vitaminokat, immunerősítőket veszel magadhoz, náthaszezonban multivitaminokkal szaladsz egyik gyerkőctől a másikig, ízületvédőt és gyógyteákat csomagolsz a nagyinak, esetleg magad is beiktatsz egy kis antioxidáns kúrát a hajtós időszakok előtt, vagy után, mert tudod, hogy az immunrendszer védelme milyen fontos számunkra! A kutyák, macskák ugyanúgy szenvednek ételallergiában, fogbetegségekben, idült mozgásszervi betegségekben, emésztési rendellenességekben, mint mi. igénylik az extra erőforrásokat, minőségi tápanyagokat, mely igényüket előbb-utóbb szavak nélkül is megfogalmazzák különböző testi tünetek felmutatásával.

Indokolatlan szőrhullás, foghullás, hasfájás, letörtség, kötőhártyagyulladás, vagy épp állandó vonyítás, nyávogás, dörgölőzés, kellemetlen szagok, daganatok, duzzanatok formájában jelzik különböző allergiás érzékenységüket, betegségeik kialakulását. Felelős gazdiként persze szaladsz az állatorvoshoz, ha ilyesmit észlelsz. De mi lenne akkor, ha pánikhangulat helyett minél több betegséget megelőznél és ezzel pénzt, időt, energiát spórolnál magadnak, s lépéselőnyt szereznél hűséges kutyádnak, macskádnak? Nézzük lépésről lépésre, mire kell odafigyelned e cél elérése érdekében!

Minőségi éhezés

Csakúgy, mint az embereknél, az állatoknál is létező probléma a táplálék mennyisége és minősége közti szakadék. Attól, hogy valakinek teli van a hasa, nem jelenti azt, hogy jól lakott a szervezete! A védelmi rendszernek ahhoz, hogy kitűnően működjön, szüksége van a minőségi tápanyagokra, vitaminokra, nyomelemekre, melyekhez kiegyensúlyozott, vegyes táplálásra, kielégítő mozgásra, stabil időbeosztásra és néhány kiegészítőre is szükség van.

Speciálisan blökiknek

A kutyusoknak, velünk ellentétben, nincs szüksége a zsírban oldódó vitaminok, mint például a D-vitamin, vagy az A-vitamin pótlására. Ezt fontos tudni, mert előfordul, hogy a buzgó gazdik túladagolják ezeket! A fiatal korban túladagolt vitaminok fejlődési rendellenességeket, például csontpuhaságot idézhetnek elő. Az A-vitamin túladagolás szem- és bőrbetegségeket, ínygyulladást, foghullást, idegrendszeri problémákat von maga után.

Elsődleges szabály, hogy ne etesd túl a blökit! A túlzott mennyiségek, még prémium, vitaminos táplálékból is hatalmas problémát jelenthetnek a keringésükre, emésztésükre, később pedig az ízületeikre nézve is, a túlsúly kialakulása által. A vízben oldódó C-vitamint csak időszakosan, de ajánlott adni nekik! Ha túlzásba viszed, húgykő kialakulásához vezet! A B-vitamin és D-vitamin extra pótlása javallott! B-vitamin hiányából adódóan bőrelváltozások, szaruhártya betegségek, vagy herebetegségek alakulhatnak ki. D-vitamin hiány okozta angolkór az ebeknél is előfordul. Tehát ezeket fontos előírt mennyiségben adni nekik!

Szobamacskák örömére

Ha szobacicákról beszélünk, mindenképp érdemes a vitaminpótlásra gondolnunk, mert kijárós fajtársaikkal ellentétben, ők nem fogyasztanak rovarokat, füveket a vadászat során, ezért szerényebb étlapról válogatnak még akkor is, ha magas minőségű száraz- és nedves tápokkal etetjük őket!

A szőrlabdák képződése ellen pompás megoldást jelentenek a maláta tartalmú étrendkiegészítők. Emellett a cicafüvek növényi rostjai és a klorofil az emésztést támogatják. Legjobb, ha friss, cserepes macskafűvel próbálkozol, de ha nem, akkor tabletta és paszta formájában is beszerezheted! A túladagolás veszélye a cicusoknál is fennáll, ezért miden esetben olvasd el a tájékoztatókat és tartsd be az adagolási javaslatokat!

Szerető gazdiként mindenképp érdemes tehát a háziállatok vitaminpótlására gondolnod, különösen akkor, ha szobában tartod őket. A vitamintúladagolás veszélyét kizárva, bátran kísérletezhetsz a prémium táplálékokkal, étrendkiegészítőkkel. Tartsd mindenkor szem előtt a fajspecifikus rizikókat és javaslatokat, a korhoz, nemhez kapcsolódó igényeket, és természetesen a mértéket! Messze földön híres gazdi válik belőled, ha eszerint jársz el!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.