Jóllakott óvodás elhízás nélkül, avagy mit csomagoljunk tízóraira szeptembertől?

Hamarosan beköszönt a szeptemberi iskolába, óvodába járás időszaka. Rengeteg munka, anyagi ráfordítás után, végül mégis csak a gyerkőcök öröme és egészsége a legfontosabb számunkra. Mi az, amire szülőként feltétlenül oda kell figyelnünk az új tanszerek beszerzésén felül? Vessünk egy pillantást a tízórais dobozokra!

Felszabadultan és biztonságban a kicsik is egészségesebben, és rugalmasabban veszik az akadályokat otthon és az otthonunkon kívül is! Ezt a légkört viszont elsősorban a szülőknek kell biztosítani, hiszen az utódok még épp csak tanulják mindazt, amit mi már valamilyen formában megtapasztaltunk életünk húsz- harminc- negyven évében.

Szabályok könnyedén

Elengedhetetlen, hogy a gyerekek étkezésében, csakúgy, mint a napi rutin számos területén korlátokat, szabályokat állítsunk fel. Azt mondják, hogy a példamutatás eredményesen megelőzi a drasztikus változtatásokat… Ezt szem előtt tartva, nem egy túlszabályozó, feszes menetrendet, vagy szigorú arcokat kell elképzelni a konyhaasztalnál, hanem egy könnyed és élhető légkör kialakítása a cél.

Minimális időráfordítással lehet apróbb szokásokat, előnyös hozzáállást kialakítani szemünk fényében, ha korán sikerül a jó hangulat megteremtése az étkezések során. Az ízek, a színek, az illatok, egyszóval az otthon melege egészséges étvágyat, jó tapasztalást és kíváncsi hozzáállást eredményez. A példamutatásra visszatérve: nehéz rábírni egy kisgyereket arra, hogy kóstoljon meg egy brokkolit, ha anya, vagy apa még sosem evett előtte ilyesmit…

Közösen, túlzások nélkül

A közös étkezések rengeteg dologra tanítják meg a gyerekeket. Ahelyett, hogy a rohanásban stressz, feszengés, hisztérikus etetés alakulna ki, igyekezzünk már a kezdetekkor egészséges ételeket, normál adagokat és nyugodt légkört biztosítani nekik, mert a drasztikus intézkedések összezavarják, sokszor teljesen elkedvteleníthetik őket.

Megtanulhatják tőlünk az etikett alapszabályait, hogy később ne jöjjenek zavarba az iskolában, óvodában, ha késsel, villával kell falatozni. Továbbá megtaníthatjuk nekik, hogyan szedjenek maguknak elegendő ételt, hogyan kérjenek, hogyan köszönjék meg a támogatást. Ezzel óriási előnyre tesznek szert később a társaik között, hiszen kialakul bennük fejlődő szervezetnek egyfajta elvárás, és stresszmentes hozzáállás a közösségi étkezésekkor.

A gyermekkori elhízást, a hiánybetegségeket és egyre gyakoribb allergiás állapotokat is elkerülhetjük, ha pontos irányelvek szerint haladunk a cél felé. A cél egy kiegyensúlyozott, vegyes étrend, amiben minden benne van, amire egy szüksége van. Ha túletetjük, egyhangúan tápláljuk a gyerekeket, akkor nagyobb eséllyel lesznek viselkedési- és koncentrációs zavaraik, nagy eséllyel lesznek alultápláltak, vagy még gyakrabban elhízottak. Egy szóval megtapasztalhatják a minőségi éhezés tüneteit.

Minőség a mennyiséggel szemben

Napi ötször, hatszor is nyugodt szívvel biztosíthatunk nekik lehetőséget arra, hogy egyenek. Figyeljünk arra is, hogy elegendő folyadékot igyanak és vitaminokkal, antioxidánssal teli turmixok, desszertek formájában egy kis plusz energiához jussanak. Különösen fontos ez, ha rendszeresen sportolnak, szakkörökre járnak, mert így sokkal sikeresebbek lehetnek, aminek aztán mindenki nagyon örül.

Másik alapszabály az elhízás elkerüléséhez, hogy ne essünk át a ló túloldalára és hagyjunk néhány órát két étkezés között, ahol az emésztés, a keringés helyreállítása kerül előtérbe, és ne adjunk nekik plusz egy csokit, vagy chipset csak azért, hogy lefoglaljuk, esetleg így mutassuk ki szeretetünket. A zsíros, cukros ételek utáni túlzott vágy kifejezetten a tápanyagok, különböző fehérjék, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiányát, vagy a rossz lelkiállapotot jelzi, ezért előbb ezeket kell orvosolni.

Tippek a hétköznapokra

Kerüljük az előre elkészített ételeket, a mesterséges adalékanyagokat, melyek az idegrendszert és az emésztést is terhelik. Helyettesítsük ezeket ízletes, ínyenc, házi koszttal. Csomagolhatunk a suliba felkockázott gyümölcsöket, vagy müzlit, amit ízesíthetünk édesebben, használhatunk csokoládét, magvakat, házi készítésű süteményeket is. Semmiről sem kell lemondani, csak okosan belőni a mennyiségeket.

Nem kell megijedni a zöldségektől, főzelékektől sem, hiszen a fűszerezés és tálalás lehetővé teszi számunkra a sokszínűséget, izgalmas megoldásokat. Nyitott szemmel járva a bio és egészségtudatos polcok között garantáltan találunk finomabb és vonzóbb alternatívákat, mint a hamburger és a sültkrumpli. Ezeket hagyhatjuk egy két olyan napra, amikor a poén kedvéért kipróbálunk valami ilyesmit is. Így sem hiányérzet, sem megszokás nem fűzi majd a gyerkőcöket a túlevéshez és az ízfokozókhoz.

Jó egészséget kívánunk az egész családnak!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.