Fogfehérítés aktív szénnel, szódabikarbónával és egyéb házi megoldásokkal

Mindenki fehér fogakat szeretne, viszont sokan vannak, akik szeretnék minél messzebbre elkerülni a fogorvosi széket, és ezért inkább különböző praktikák után kutatnak. 

Ha Te is nézelődtél már az interneten ezzel kapcsolatban, akkor három megoldással egészen biztosan találkoztál: 

  • az aktív szénnel, 
  • a szódabikarbónával, 
  • és a különböző gyümölcsök fogfehérítő hatásával. 

Mielőtt még megnéznénk, hogy a valóságban ezeknek mennyi létjogosultsága van, azt mindenképp tisztázzuk, hogy nem mindegy, milyen szintű elszíneződésről beszélünk. 

A felszínt érintő esetekben még érhetünk el sikert a házi megoldásokkal, viszont a mélyebb elszíneződéseknél mindenképp profi fogorvoshoz kell fordulnunk. 

Fogfehérítés aktív szénnel? 

A fogak elszíneződését többek között a kávéban, teában és egyéb élelmiszerekben található csersav okozhatja – ezt tudja megkötni az aktív szén, és ezen az elven tud fogfehérítőként is működni. 

Használata többféleképp is lehetséges: a patikában kapható széntablettát is porrá őrölhetjük, hogy a fogkefénket belenyomjuk, vagy használhatunk aktív szén tartalmú fogkrémeket is. 

Bár káros hatásai nincsenek, a jelenlegi kutatások még nem értenek egyet abban, hogy ez a megoldás valóban hatékony lenne. 

Mivel a szén bekerülhet a fogtömésekbe, illetve az ínyt is irritálhatja, ezért nem javasolják állandó használatát – inkább csak kiegészítésként a fluoridos fogkrémek mellett.  

Házi fogkrém szódabikarbónából? 

Az aktív szén mellett a másik, ami gyakran előkerül a házi fogfehérítés kapcsán, az a szódabikarbóna. 

Vízzel keverve önállóan is szokták használni, de sokan javasolják, hogy a fogkrémmel keverjük, majd a fogmosást követően várjunk néhány percet, és utána öblögessünk csak. 

A szódabikarbóna ugyan a tapasztalatok alapján valóban fényessé teszi a fogsorunkat, de túl gyakori használata nem tesz jót a fogzománcnak, így emellett is a legnagyobb szerepet a hagyományos fogkrémek kapják a mindennapjainkban. 

Gyümölcsökkel a fehérebb fogakért? 

Rengeteg tippet lehet olvasni arról, hogy a citromlével történő öblögetéssel, illetve a citrom vagy narancs belsejével tudjuk fehéríteni a fogainkat. 

Hasonló a helyzet az eper esetében is, melyet vékony szeletre vágva dörzsölhetünk a fogainkhoz, amiről így eltűnnek a lepedékek, szennyeződések. 

A probléma viszont az, hogy minden ilyen tanácsra jut legalább egy olyan cikk is az interneten, ami arról szól, miért kerüljük el ezeket a megoldásokat messziről (hivatkozva arra, hogy a különféle savak hogyan jelenthetnek veszélyt a fogzománcunkra nézve). 

Akkor most mi az igazság? Van esély a természetes fogfehérítésre?

A válasz: igen, de komoly odafigyelést igényelnek ezek a megoldások. 

Az aktív szén, a szódabikarbóna, a citrom és az eper kapcsán is megvan a tudományos alapja annak, miért tudnak ezek fogfehérítőként kiválóan működni. 

Ami viszont minden ilyen esetben előkerül, hogy semmiképp se álljunk át arra, hogy reggel és este, 100%-ban csak így mossuk a fogunkat. 

Mindenképp maradjunk meg a hétköznapi fogkrémeknél, szájvizeknél, mert hosszú távon az alternatív megoldások több kárt okozhatnak, mint hasznot. 

Ha pedig a probléma komolyabb, mint némi felszíni szennyeződés, akkor mindenképp forduljunk tapasztalt fogorvoshoz! 

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.