Ezért nélkülözhetetlenek a B-vitaminok a magzat egészséges fejlődéséért (és ezekből az élelmiszerekből viheted be őket)

A babavárás csodálatos dolog – minden kisebb nyűgjével együtt. Persze ebben az időszakban nemcsak a baba, hanem a saját egészségedre is gondolnod kell, azaz megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal kell ellátnod a szervezetedet. Ezúttal az egyik legfontosabb csoportról, azaz a B-vitaminokról lesz szó, amelyek hiányában veszélybe kerülhet a magzat fejlődése.

Támogatja az agyat és idegrendszert

A B-vitaminok elsődleges szerepe, hogy az ételeinkben lévő tápanyagokat energiává alakítsák. Ebből adódóan értető, hogy az új sejtek kialakulásában játszanak közre, ami kiemelt fontosságú a terhesség korai szakaszában (mert ilyenkor osztódnak leggyorsabban a sejtek).

A B1-, és B2-vitaminokat nemcsak tablettába rejtett, hanem természetes formában is beviheted az olyan élelmiszerekből, mint a barna rizs, a zöld leveles zöldégek, a tejtermékek, illetve a hüvelyesek – ezeket szinte végtelen módon készítheted el, így a változatosságra sem lesz panaszod.

A B6-vitamint azért emeljük ki, mert erre van szükség a baba idegrendszerének egészséges fejlődéséhez, illetve az agyműködéshez. Arra figyelj, hogy e mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot kell bevinned, de jó hír, hogy a B1-hez és B2-höz hasonlóan a különböző táplálékokból is fedezheted a szükségletedet (pl. teljes kiőrlésű termékekkel, halakkal, tejtermékekkel).

Folsav nélkül veszélybe kerül a fejlődés

Az egyik leggyakrabban említett, várandósság során kiemelt figyelmet érdemlő vitamin a folsav (vagyis B9-vitamin), amit már a tervezéskor érdemes szedni. A jelentősége az első trimeszterben fokozódik, mert nagyon sok fejlődési rendellenességet (például a nyitott gerincet) segíthet elkerülni – vagy csökkentheti a kialakulásának valószínűségét.

A folsavból naponta 800-1000 mg-nyi mennyiséget szoktak javasolni, amit egyrészt a jól megválasztott táplálékokkal, másrészt vitaminok formájában vihetsz be. Nagyobb mennyiségben található meg a brokkoliban, borsóban, spárgában és a kelbimbóban, de a narancs is szép értékekkel büszkélkedhet. Viszont a kapszulás változatától akkor sem tekinthetsz el, ha ezek az élelmiszerek rendszeresen kapnak helyet az étrendedben.

Ehhez szorosan kapcsolódik a B-vitamin csoport többi tagja, amelyek közül elsősorban a B12 érdemel említést – ennek jelenléte elengedhetetlen a folsav felszívódásához. Napi 50 mg elegendő belőle (erről akkor is gondoskodj az első három hónapban, ha attól félsz, hogy emiatt könnyebben fogsz plusz kilókat felszedni).

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.