A kakaóvaj 4 felhasználási módja

1.A csokoládé lelke

A kakaóvaj minden csokoládé legfontosabb alapanyaga, ennek köszönhető, hogy a csokoládé az ember szájában szinte ‘elolvad’. A kizárólag minőségi kakaóvaj hozzáadásával készített finomságokkal bűntudat nélkül nassolhatunk. Miért?

Nagyon könnyen és gyorsan lehet házilag csokoládét készíteni. Mindenkit csak bátorítani tudunk, egyszerű és finom, minden káros anyagtól mentes lesz a végeredmény. Az alapanyagokat mi magunk válogathatjuk össze, azt és olyat használunk, amiben megbízunk, amit szeretünk. Lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható a saját gyártmányú, saját ízesítésű csokoládé, és még ajándéknak is kitűnő!

Egyszerű házi csokoládé receptje:

10 dkg kakaóvaj

2 evőkanál kakaópor vagy karobpor,

2 evőkanál méz vagy más édesítőszer,

különböző ízesítések, töltelékek: vanília, mandula, menta, mogyoró, mazsola, stb.

Elkészítése:

A kakaóvajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a mézet, jól összekeverjük. Dúsíthatjuk magokkal, gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel is.

 

Felhasználása:

Legtöbbször bonbonformákba töltjük, de húsvétkor nyuszi vagy tojás, karácsonykor saját mikulásokat is gyárthatunk. Mártogathatunk bele gyümölcsöket, önthetjük torta tetejére, vagy kisebb édességeket boríthatunk be csokoládéval.

Néhány bonbon, csokoládés sütemény elkészítésénél fontos, hogy a csokoládéréteg vékonyan kerüljön fel a desszertre, ezért ennek a legegyszerűbb módja, ha a megvásárolt jó minőségű csokoládét kakaóvajjal vegyítjük.

A kakaóvaj felhasználható csokoládé pasztákhoz, szirupokhoz, masszához és courverture készítéséhez is. A couverture kifejezést professzionális szakemberek kizárólag a magas minőségű, tükörfényes, krémesen lágy csokoládéra használják, mely nagyon könnyen elolvad az ember szájában.

 

 

2.Kakaóvaj a konyhában

A kakaóvajat nem csak édes ételekhez használhatjuk fel, hanem a sós finomságokhoz is. Elsőre furcsának tűnik a gondolat, hogy édes alapízű zsírral készítsük el sós ételeinket, de olyan lágyságot kölcsönöz azoknak, hogy mindig feledhetetlen ízélményben részesíti a kóstolóját.Ellentétben más zsírokkal kis mennyiség is elég belőle. Felhasználhatjuk zselatin alternatívájaként is. Az elkészített desszertek lágyak és nagyon ízletesek lesznek.

3.Bőrünk táplálója

A kakaóvaj az egyik legismertebb és legstabilabb zsír, melynek minősége természetes antioxidánsokkal párosul. Bársonyos textúrája, kellemes illata és bőrpuhító tulajdonsága tette népszerűvé a kozmetikai ipar számára, így ma már hidratálókban, testápolókban, kozmetikumokban, szappanokban és más krémekben is megtaláljuk ezt az anyagot. Bőrünk minden egyes négyzetcentiméterét ápolhatjuk a kakaóvajjal.

  • Eltünteti a striákat,
  • kezeli a repedezett bőrt és ajkakat,
  • megszünteti a bőr égő és viszkető érzését.
  • Főleg hidratáló és napvédő hatása miatt népszerű.

Zsírsav-összetétele kiváló bőrápolóvá teszi.

 

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Száraz bőr

A kakaóvaj lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.

Ekcéma

Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör

Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit

Napozás

A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.

Borotválkozás

Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrkeményedés

Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

A tömbben kapható kakaóvaj illatra éppen olyan, mintha a legfinomabb csokoládét tartanánk a kezünkben. A kellemes csokoládéillatát természetesen nem veszti el, így a tömbbel bekenve testünket olyan érzésünk lehet, mintha csokifürdőt vettünk volna.

 

A nyugtató illatár mellett a kakaóvaj csodálatosan ápolja bőrünket, valamint körülbelül 6-os erősségű fényvédőként is működik.

Barnítókrémekben, kozmetikumokban használják. A kiváló minőségű kakaóvajjal táplálhatjuk bőrünket, megőrizhetjük rugalmasságát, eltüntethetjük a kisebb irritációkat, hegeket is.

 

Használata: egyszerűen, a tömböt a testen végighúzva a kakaóvaj a bőr melegének hatására picit megolvad, a bőrt így "krémezhetjük"

Ajakbalzsam recept:

- kakaóvaj - méhviasz - bio olivaolaj vagy mandulaolaj - levendula illóolaj

 

Az összetevőket felolvasztuk egy forró vízbe állított lábasban, cseppentünk bele pár csepp illóolajat, és kis tégelybe öntjük. Hűtőben megdermed, de ajkunkra kenve rögtön olvad!

 

 

4.Ápolja a hajat

A kakaóvaj népszerű összetevője a kereskedelmileg előkészített és a házi egészségügyi és szépségápolási termékeinek egyaránt. Sok fodrászatban használják ki a kakaóvaj értékes, hidratáló tulajdonságait, hiszen ez az anyag természetes bőrpuhító.

Különféle hajápolási termékekben a sheavaj egyik helyettesítőjeként használják, mivel ez egyáltalán nem ragad úgy, mint a shea. Ezért nem meglepő, hogy olyan termékekben találjuk meg, mint a különböző balzsamok, kondicionálók, krémek, pakolások, melyek a hajat extra puhává varázsolják, visszahozzák fényét és nagymértékben táplálják. A kakaóvajat hatékonyan lehet használni a száraz haj nedvesítésére és a durva haj finomítására is. A kakaóvajjal hatékonyan kezelhető a legtöbb hajprobléma és jótékony ,olajos kezelést nyújt a legtöbb típusú haj számára. A kakaóvaj még a bonyolult vagy a göndör haj formázására is kiváló.

A tiszta kakaóvajat a sampon vagy a kondicionáló felvitele előtt érdemes alkalmazni. A kakaóvajat melegítsük addig, amíg felolvad. Ezt a pakolást borítsuk a hajunkra és hagyjuk rajta maximum 20 percig. Ezután mossuk le és mossuk meg a hajunkat a szokásos módon. a kakaóvajat hajformázóként úgy használhatjuk, hogy bedörzsöljük vele a kezünket, majd kézzel a kívánt formára igazítjuk a hajunkat.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.