Így segítsd az emésztésed természetes úton, ha túletted magad!

Nagy családi ebédekre/vacsorákra készülsz?

Pontosan tudjuk, mennyire nehéz ilyenkor mértéket tartani: minden sütibe bele akarunk kóstolni, és talán még csúnyán is néznek ránk, ha nem szedünk kétszer valamiből.

Ennek azonban már rövidtávon is megvan a böjtje: kellemetlen teltségérzet, puffadás, súlyosabb esetben hányinger, vagy komolyabb rosszullét.

Mit tudsz tenni azért, hogy ez alkalommal ezeket elkerüld?

Összeszedtünk néhány természetes megoldást!

Miket kerülj, ha jól akarod érezni magad ebéd után is?

Az első tipp ezzel kapcsolatban eléggé magától értetődik: ne pakold meg nagyon a tányérodat!

A másik, ami már egy fokkal talán nehezebben kivitelezhető, hogy ne szedj mindenből: hiába van rengeteg fogás az asztalon, ilyenkor jobban megéri visszafogni magad, és lehetőleg csak egy főétel+köret összeállítás mellett megállni.

A szénsavas italokat is kerüld (még akkor is, ha az emésztést segítő hatásuk miatt sokan kifejezetten esküsznek rájuk), ezek ugyanis puffasztanak, sőt, adott esetben akár gyomorégést is okozhatnak.

Ugyanígy a puffadás megelőzése érdekében inkább olyan ételeket válassz, amik nem tartalmaznak babot, kukoricát és hasonló növényeket.

Miket fogyassz az étkezés során?

Ha szeretnél mértéket tartani, akkor a víz lesz a legjobb barátod: egy nagy pohár étkezés előtt segít, hogy hamarabb jóllakottnak érezd magad, ráadásul az emésztőrendszeredet is serkenti.

Ahogy az év összes többi napján, ilyenkor is érdemes a rostos ételek felé fordulnod gyümölcsök, formájában, és a köretnél is, ha tudod, válaszd a salátát a sült krumpli helyett.

Bár a nagy családi ebéd után az ember mozdulni se nagyon tud, de a mozgást mégsem szabad elhanyagolni – ha nem is közvetlenül az étkezés után, de egy kis futás, vagy akár csak séta is csodákra képes a szervezetünk szempontjából.

Már rossz a gyomrod? Ezekkel tudsz segíteni rajta:

 Ha már rossz a gyomrod, ezekkel tudod segíteni

Ha már megtörtént a baj, akkor sem kell aggódni: bőven találni erre természetes megoldásokat.

Tea formában fogyaszthatsz

  • kamillát (görcsoldásra),
  • borsmentát (teltségérzet megszüntetésére),
  • gyömbért (rosszullétre),
  • édesköményt (görcsoldásra, felfúvódásra),
  • tatárvirágot (görcsoldásra, az emésztés segítésére).

Emellett a zab és a lenmag is kifejezetten jó a különböző bélbántalmak ellen (az előbbi a savasodás ellenszere, az utóbbi a székrekedésnél segít).

A gyümölcsök közül az almát érdemes kiemelni, ami nem csak hasmenés esetén tud hasznos lenni, de általánosságban is sokat tesz a bélrendszered helyes működéséért.

Ha pedig igazán sokat akarsz tenni a szervezeted egészsége érdekében, akkor az articsókához is nyúlhatsz, ami a májsejtek regenerálásától kezdve a vérben lévő zsírsavak bontásáig rengeteget segít.

A legfontosabb: próbálj mértéket tartani!

Tudom, már írtam, de nem győzöm elégszer hangsúlyozni, ugyanis a legtöbb esetben tényleg ennyire egyszerű a megoldás – csak nagyon nehéz megvalósítani.

Gondolj erre a kérdésre úgy, hogy ha egészen idáig minden nap odafigyeltél az egészséges táplálkozásodra és a kiegyensúlyozott életmódodra, akkor miért dobnád félre az egészet egyetlen nagy lakoma kedvéért.

Válogasd meg az ételeidet, egyél annyit, amennyi még tényleg jólesik, és akkor nem kell a gyomorbántalmak miatt aggódnod!

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.