Egészséges a kávé, vagy le kéne szokni róla?

„Most akkor egészséges a kávé, vagy sem?”

Hallhattál már híreket, olvashattál már tanulmányokat a kávéfogyasztás előnyeiről és hátrányairól is, és ezeknek köszönhetően talán most még bizonytalanabb is vagy ezzel a kérdéssel kapcsolatban, mint valaha.

Sajnos nem tudom azt mondani, hogy ez a cikk egyértelműen meg fogja könnyíteni a helyzeted, mert a fő tanulság a végén az lesz, hogy a kávéfogyasztásnak vannak a szervezetedre nézve pozitív és negatív hatásai egyaránt.

Az viszont talán segíteni fog, ha a tévhitekkel leszámolunk, és megnézzük listába szedve, mi van a pró és mi a kontra oldalon!

Miért hasznos a kávé?

A kávé segít elindítani a napot, felpörget, növeli a teljesítményünket… - ezeket az érveket már valószínűleg mind ismered, úgyhogy menjünk egy kicsit mélyebbre!

  • Rengeteg antioxidánst tartalmaz (ami a szabadgyökökkel szembeni védelemben segít).
  • Kálium, mangán, magnézium, niacin található benne, ami a szervezetünk számára hasznos.
  • Serkenti az anyagcserét (ami akár a fogyásban is segít – feltéve, hogy nem cukorral isszuk).
  • Kutatások igazolják, hogy a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti.

Miért nem szabad túlzásba esni?

Nem véletlenül javasolják, hogy a napi 2-3 csésze kávénál álljunk meg, hiszen minden pozitív hatása ellenére azért jócskán belenyúlunk ezzel szervezetünk természetes működésébe.

  • A kávé vízhajtó: ezt sokszor a pozitív oldalon szokták megjegyezni, viszont azt is tudni kell, hogy a vele érkező koffeintől is meg kell szabadulnia a szervezetnek, ami még több vízhajtást tesz szükségessé (ráadásul mindeközben a kalcium-kiválasztás is fokozódik).
  • Emeli a vérnyomást, így ha valaki eleve szív- és érrendszeri, vérnyomás problémákkal küzd, annak érdemes minél messzebbre kerülnie.
  • Irritálhatja a gyomrunkat, és ez most kivételesen nem a koffein hibája, hanem a kávéban található savaké, keserűanyagoké, sárgaanyagoké (Tipp: minél tovább pörköljük, annál kevésbé fogja megterhelni az emésztőrendszerünket.)
  • Akadályozhatja egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők felszívódását, hasznosulását.

Hogyan igyunk kávét?

hogyan igyuk a kávét

A mennyiség tekintetében 300-350 milligramm koffein fogyasztása naponta nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot, tehát a 3 csésze még a vérnyomás problémákkal élők számára is belefér.

Aki viszont szeretne biztosra menni, az választhatja a koffeinmentes kávét is, ám senkit se tévesszen meg a név: valójában ez is tartalmaz koffeint, csak messze kisebb mértékben, mint a hagyományos esetben.

Magával a fogyasztás módjával kapcsolatban is érdemes megfogadni pár tanácsot, úgy, mint:

  • ne igyuk éhgyomorra;
  • ne túl forrón,
  • és értelemszerűen (nem győzzük hangsúlyozni) tartsunk mértéket!

Nem lehet egyértelmű ítéletet mondani a kávé felett

Azért nehéz ez a téma, mert

  1. minden emberre másképp hat a koffein;
  2. figyelembe kell venni, hogy a szervezet egy idő után hozzászokik.

Viszont azt fontos látni, hogy a kávé legtöbb negatív hatása akkor érvényesül igazán, ha egészségtelen életmód mellett fogyasztjuk.

A dohányzás, a sok telített zsírsav fogyasztása, az alkohol és a stresszes hétköznapok mind-mind növelik az egészségügyi problémák esélyét, míg, akik kiegyensúlyozott életet élnek, azoknak a kávé nem jelent komoly kockázatot.

Ha tehát odafigyelsz arra a mindennapjaid során, hogy egészségesen táplálkozz, akkor a legnagyobb nyugalommal élvezheted a kávédat is.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.