Gyűjtögetések az Édenkertben I-V.

Immunerősítő gyógynövények egy karnyújtásra:

CSIPKEBOGYÓ

Zöld erdőben jártunk, piros csipkebogyót láttunk. Hideg dérben húsa roppan, a vitaminoktól majd’ kirobban. Mindannyiunk kedvence a kedves kis viruló bogyó, aki a hidegben lesz ám igazán elemében! Ő a vadrózsa áltermése, melyet ismerjük még hecsedliként vagy csipkerózsaként is, gyógyhatásáért pedig már több ezer éve használjuk. Ő a mi superfoodunk. C-vitamin tartalma legendásan az egyik legmagasabb a hazai növények között, nem csoda hát, hogy számos étrendkiegészítő készül belőle. Mindössze 6 bogyóból ugyanis átlagosan 119 mg C-vitaminhoz juthatunk, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Emellett jelentős A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin forrás, valamint segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Javíthatja a vér koleszterinszintjét, szabályozhatja a vérnyomást és elősegítheti az emésztést. Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Ha teát készítünk belőle, ügyeljünk rá, hogy ne forrázzuk le a terméseket, max. 50 fokos vízben áztassuk őket, mert ennél nagyobb hőfokon veszítünk a bogyók C-vitamin tartalmából.  Egyétek-igyátok bármilyen formában, ő mindig az egészségetekre válik.

KURKUMA

Aranysárga varázst a tálba! Egy növény, ami finom, gyógyító hatású és még a színe is gyönyörű? Ő a kurkuma, ami a világ egyik leghatékonyabb fűszere. Ételeid ízükben, a tested pedig egészségben profitál belőle. Indiában több ezer éve használják kiváló gasztronómiai és egészségügyi tulajdonságai miatt, sárga színe pedig a szubkontinens egyik jelképe lett. A kurkuma jótékony hatásairól emellett számos tudományos tanulmány zeng ódákat. Lussunk belőlük hát néhányat: Hatékony gyulladéscsökkentő, a test antioxidáns képességét pedig drámaian megnövelheti. Javíthatja az agyi funkciókat valamint csökkentheti az agyi- és szívmegbetegedések kockázatát. Segíthet a rák és az Alzheimer megelőzésében és kezelésében, valamint az öregedés fizikai tüneteit és a krónikus betegségek kialakulását lassíthatja. Bónuszként, tanulmányok bizonyították antidepresszáns hatását is, mely az agyi funkciókra való jótékony hatásának eredménye. A kurkuma gyógyhatását a kurkumin nevű antioxidáns hatású összetevő adja, mely bár fűszerként használva is hatásos, igazi egészségbombává a kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítő formájában válik, így ugyanis megsokszorozódik a hatóanyag koncentrációja. Hatását emellett 2000%-ra emeli, ha fekete borssal fogyasztjuk, vagyis annak piperin összetevőjével.

GYÖMBÉR

A gyömbér jellegzetes aromája teában, ételekben és édességekben is igen kedvelt, a gyömbéres sütik pedig egyértelmű nyertesei a téli évszaknak. Íze azonban csak egy az ellenálhatatlan tulajdonságai közül. Lássuk mi mindenre használhatjuk még! A gyömbér nagyon hosszú múltra tekint vissza a hagyományos és alternatív orvoslás különböző formáiban. Az emésztés elősegítésére, az émelygés csökkentésére, valamint az influenza és a nátha elleni küzdelemben is hatásos, hogy csak néhány tulajdonságát említsük. A gyömbér egyedülálló illata és íze természetes olajaiból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol. A gingerol a gyömbér fő bioaktív vegyülete. A gyömbér gyógyászati tulajdonságainak nagy részéért felelős. Kutatások szerint a gingerol erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Például segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, ami annak az eredménye, hogy feleslegben vannak szabadgyökök a szervezetben. Segíthet ezeken túl a kalóriák égetésében és a súlyfeleslegtől megszabadulni, valamint csökkentheti a vércukorszintet, a koleszterint és a szívbetegségek kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a menstruációs görcsök enyhítésében és krónikus emésztési panaszok esetén. Javítja az agyi funkciókat valamint a rák és az Alzeimer megelőzésében is eredményes lehet.

FOKHAGYMA

"Legyen az étel a te gyógyszered, és a gyógyszer legyen az ételed." Hippokratész ókori görög orvos híres szavai, akit gyakran a nyugati orvoslás atyjának neveznek. Többek közt fokhagymát írt fel különféle egészségügyi állapotok kezelésére. Használatát több nagy civilizáció, köztük az egyiptomiak, babiloniak, görögök, rómaiak és kínaiak is kiterjedten dokumentálták. A modern tudomány pedig már szintén megerősítette számos egészségre gyakorolt jó hatását. A fokhagyma rendkívül tápláló és ezzel együtt nagyon alacsony a kalóriatartalma. Mangánt, B6-vitamint, C-vitamint, szelént nagy arányban tartalmaz, valamint igen jelentős mennyiségű kalcium, réz, kálium, foszfor, vas és B1-vitamin is található benne. Jótékony egészségügyi hatásaiért a benne található kén is felelős. A fokhagyma segíthet leküzdeni a betegségeket, beleértve a megfázást és az influenzát is, emellett a benne található aktív vegyületek csökkenthetik a vérnyomást. Javíthatja a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegség kockázatát, valamint olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek pedig segíthetnek az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében. Erősítheti a csontok egészségét és segíthet megszabadulni a szervezetnek a nehéz fémektől. Összességében elmondhatjuk, hogy a fokhagyma nem csak kiváló étel-, hanem életízesítő is egyben. Könnyen elérhető és a legtöbb étel kiváló kiegészítője. A jótékony hatás fokozásáért natúr étrendkiegészítőkből is hozzájuthatunk.⁠

FAHÉJ & ÁNIZS

Két dudás egy csárdában? Nos a fahéj és a csillagánizs esetében biztos, hogy tökéletesen működik, sőt az egyik legjobb duót alkothatják ízösszeállításunkban. A különleges fűszerek felhasználásának csak a képzeletünk szabhat határt, ugyanis sós, édes ételekbe, de teákba és más forró italokba egyaránt kiváló összetevők. A keleti konyha egyik alap fűszerei: India, Kína, Thaiföld és Vietnám egyaránt megőrül értük! Nem véletlenül. Ezek az ősi kultúrák konyhaművészetükben az íz mellett az egészségmegőrzést és gyógyítást is elsődlegesnek tekintették. Mit tudnak hát ezek az ízletes és karakteres fűszerek, amitől kiérdemelték ezt a kiemelt figyelmet? Hasonló gyógyító és egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek közös használata csak erősíti egymást. Mindkét fűszer erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatással bír, jelentős antioxidáns tartalmuknak köszönhetően pedig segítenek a szervezet védekezőképességét erősíteni, megelőzni a betegségeket, valamint a szív és az agy egészségét fenntartani. Mindketten ismertek vérnyomás és vércukorszint szabályozó hatásukról, a fahéj pedig az inzulin érzékenységet is növelheti, ami segíthet az inzulinrezisztenciát ellensúlyozni. A fahéj esetében érdemes odafigyelnünk arra, hogy bár a hétköznapi felhasználású kasszia fahéj aromásabb, így ételekbe előnyös használata, jelentősen magasabb benne a coumarin nevű vegyület, mely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehet az egészségre. A Ceyloni fahéj ezzel ellentétben elhanyagolható mennyiséget tartalmaz ebből a vegyületből, így fogyasztása nagy mennyiségben sem jár kockázattal. Egyéb egészségügyi hatásaiban nem különbözik a kétféle fahéj.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.