Az egyik legjobb természetes édesítőszer - Stevia

Szerencsére egyre többen vagyunk, akik tudatosan odafigyelünk egészségünkre és megpróbálunk egészséges alternatívát keresni táplálkozásunkban is. Ennek a kérdésnek egyik alappillére a cukorfogyasztás hatalmas mértéke, és hogy hogyan változtassunk ezen.

Napjainkban az alternatív édesítőszerek széles választékát már elérhetjük a piacon, melyek a cukorral járó nagy energiatartalom nélkül adnak édes ízt. Ezen intenzív édesítők sok százszor édesebbek, mint a cukor.

Mivel csak nagyon kis mennyiség szükséges belőlük az édes ízérzet kiváltásához, az energia-bevitelt sem növelik meg nagymértékben. Ismerjünk meg egyet közülük, amely még ráadásul teljesen természetes is. Ő a stevia, vagy jázminpakóca.

 

Teljesen természetes

A stevia növény az őszirózsafélék családjába tartozik, évelő fűszer és gyógynövény. Dél- és Közép- Amerikában, valamint Mexikóban őshonos, de manapság már az egész világon elterjedt.

 

Európába először az 1800-as években került. Szélesebb körben a második világháború következtében bekövetkező cukorhiány következtében terjedt el. A stevia növény Magyarországon tavasztól, késő őszig szabadban tartható, télére fagymentes helyiségbe kell költöztetni.

Mit tud a stevia?

A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre, nem véletlenül. Ugyanis a stevia levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál!

Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe, így fogyókúrákban, diétákban is bátran alkalmazható. Diabetikus étrenden élők is fogyaszthatják.

Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást sem okoz. A növénynek a glükóz- és májanyagcserére gyakorolt jótékony hatása emelhető még ki, illetve magas C-és A-vitamin, valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított!

 

Gyulladások

A Stevia antibakteriális, vírus-és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is, valamint Candida kúra alatti édesítésre.

 

Bőrbetegségek

Dél-Amerikában a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a Steviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. A növény egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.

 

Emésztés

Teaként fogyasztva a Stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet.

Zsír

A stevia nem tartalmaz kalóriát zsírból sem. Ez azért fontos, mert így a stevia biztosan nem fogja megemelni a koleszterinszintet, aminek köszönhetően használatával képesek leszünk tartani az ideális testsúlyunkat.

A növényből kivont, az intenzív édes ízért felelős szteviol-glikozidok nevű anyagot szervezetünk nem tudja lebontani, ezért gyakorlatilag áthalad a szervezeten és távozik. Ez az anyag az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlik le, tehát 198 fokig megtartja édes ízét, így a stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!

 

Milyen formában találod?

  • stevia por - a stevia növényből kinyert por kivonat
  • stevia tabletta - a steviából kinyert por sajtolt változata
  • stevia levél - a stevia növény levele, kiszárított állapotban kerül csomagolásra
  • stevia édesítő - a stevia növény folyékony kivonata, ami sok más élelmiszer alapanyagaként felhasználható. pl.: csokoládékhoz

Teszteld, próbáld, használd!

Az édesítők közös tulajdonsága, hogy mindegyik édes, de mind másként. Vegyük például a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot és a fruktózt (gyümölcscukor). Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalóriatartalmuk és más ízhatást kapunk, ha ételekbe, italokba keverjük őket. Így van ez a Steviával is. Ahhoz, hogy később magabiztosan adagoljuk, ismerkedésképpen készítsünk limonádét, vagy turmixot vele.

Van, akinek elsőre szokatlan a stevia íze vagy utóíze. Próbáljuk ki, hogy más édesítőszerekkel kombinálva (pl. méz, juharszirup, kukoricaszirup, xilit) milyen ízhatást kapunk. Így a stevia íze nem marad domináns, ám növeli az ital, étel édességét. Később csökkentsük fokozatosan a hozzáadott édesítőszerek mennyiségét, és hamarosan képesek leszünk elhagyni őket, és csak steviával édesíteni.

 

Ötletek a felhasználáshoz

A stevia kivonatokat szinte mindenhez lehet használni - italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz, főzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz.

Az ázsiai országokban évtizedek óta elfogadott és ismert: használják üdítők, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére.

Arra azonban figyeljünk, hogy a stevia más tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl. a nádcukor. A stevia nem válik karamellé, és önmagában nem hozza fel a süteményeket, de ezeket a problémákat könnyen kezelhetjük.

Hasznos tippek és tanácsok:

 

  • Sütéshez, főzéshez érdemes egy kis vízben feloldott Stevia port használni. A tablettát teába, kávéba ajánljuk.
  • Sütemények készítésekor a Stevia nem lép reakcióba, mint a cukor. Amikor Steviát használunk, adjunk a sütemény receptjéhez egy késhegynyi szódabikarbónát (a sütőpor mellé), így a sütemény ugyanúgy fel fog jönni, mintha cukrot használnánk.
  • A kivonatok 198 fokig hőstabilak, ami azt jelenti, hogy megtartják az édes ízüket a magas hő ellenére is. Ebben különbözik a mesterséges édesítőszerektől, melyek 70-80 fok felett elveszítik édes ízüket.
  • Más ízek és kivonatok: Egyes ízek, mint a juharszirup, a citrom és a vanília, nagyon jól elfedik a Stevia természetes édes ízét, és különlegessé teszik az ételt.
  • Tejtermékek: A tejtermékek (pl. tej, tejszín, tejföl, stb.) nagyon jó ízűek Steviával édesítve. Tejérzékenység esetén a tejet helyettesíthetjük mandula-, rizs -vagy kókusztejjel.
  • Italokhoz: Ez az egyik legnépszerűbb módja a Stevia felhasználásának. Kitűnően használható teákba, kávéba, limonádéba és turmixokba is.

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.