Carob Pods and Beans

Karob-A csokoládé és kakaó egészséges alternatívája

Tudtad, hogy a karobbal remekül helyettesítheted a csokoládét? Íme, egy bűntudatmentes csokoládépótló,egészséges alternatíva,melynek az állaga és az íze is olyan, mint a hagyományos csokié, ám sokkal jobb. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, szuper antioxidáns, ráadásul glutén- és laktózmentes! Kell ennél meggyőzőbb érv a karob mellett?

Ha már unnád a kakaót, válts karobra! Nincs benne koffein, theobromin, így hatásai enyhébbek. Édesítésre, sűrítésre egyaránt alkalmas, még a lisztérzékenyek étrendjében is. Reformsütikbe ajánlott, ráadásul még energiaszegényebb is a kakaónál. Most összegyűjtjük a karob előnyeit.

Mi az a karob és honnan származik?

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik,a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob az ősi kereskedő útvonalakon kezdte hódító útját. Magjai elhulltak az út szélén, sok helyen megtermett, ezért eredetét illetően nem lehet pontos meghatározást adni.

kakao-karob-1

Apró magjai kiszáradva teljesen egyforma alakúak és súlyúak,ezért az ókorban pénzként és súlymértékként is használták, aranyat és drágaköveket mértek a segítségével. Egy karob mag egy karátnak felelt. A keraton görög szó lett így a ma is használt karát szavunk elődje.

A fa

A jánoskenyérfák családjába tartozó szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de megtalálhatjuk az egész mediterrán térségben, és Dél-Európában gyakorlatilag mindenhol megterem.

Nevezik méz-sáska fának is, angol neve egyszerűen sáska fa (locust tree), de a törököknél például kecskeszarvnak hívják, valóban szarvra emlékeztető termése miatt. Ez az érdekes fafajta akár száz évig is terem. Nemcsak a termést hasznosítják, nedvéből szirup és szesz is készülhet

1886272_015017ab28de09a3585e890cf3d6b42a_wmA grandiózus, akár 10-20 méteresre is megnövő szentjánoskenyér fa ősszel virágzik. A kicsi virágok vörös színűek és nincsenek sziromlevelei. Tavaszra megérnek 20 centis barna, fényes, hüvelyes termései, a karobok. A sötétzöld hüvelyek teljesen érett állapotban vörösesbarnák. A kemény húsú, héjas termésben lencsényi, húsos , ehető magokat találunk, melyek kiszárítva egyforma méretűek.

IMG_7204

Hogyan készül?

Termését igen értékes eledelnek tartják a mai napig. A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba.

KAROB-3

Mit tartalmaz?

A magok mintegy 90%-ban galaktomannokat tartalmaz, de emellett a cellulóz,pektin is meghatározó része.
A magbelsőben nyálkaanyag, a termésfal húsának kb. fele cukor,és még cseranyagok is  találhatóak. Ezen tulajdonságok alapján különböző hasmenés elleni teakeverékek összetevője.

Emellett a szentjánoskenyérfa levét étrend-kiegészítőként ajánlják a dietetikusok súlycsökkentési céllal.

A karob előnyei

A bio termesztésből származó karob feldolgozása során csak fizikai beavatkozás (aprítás, pörkölés, őrlés) történik, semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket. Többféle pörkölési szintű is kapható, főleg Nyugat-Európában. Állítólag a világos a legjobb minőségű.

CARCAO_carob_powder

A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz theobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. (a theobromin nem a központi idegrendszeren keresztül fejti ki hatását: a sima izomszövetek ellazulását váltja ki). Így este is bátran fogyasztható.

A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban,ásványi anyagokban és élelmi rostokban

Egyes vidékeken köhögés, rekedtség ellen gyógyszerként is fogyasztották.

Soványabb a kakaónál

A karob energiatartalma (222 kcal/100 g) és zsírtartalma (1 g/100 g) is jóval kisebb a kakaóénál. Szénhidráttartalma (89 g/100 g) ellenben nagyobb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel. Kisebb fehérjetartalma (5 g/100 g) révén az allergiások is jobban tűrik.

DSC_6539

Méz helyett is remek

Sajtolással kapott édes nedvét cukor és méz helyett gyümölcsök befőzésére, ételek ízesítésére használják. Sűrű levével, a kaftan-mézzel például a különleges ciprusi borokat édesítették. Görögországban ma is főznek belőle pálinkát, bár nem nagyon kifizetődő, mert legalább 100 kilogrammnyi gyümölcsből lesz 20-25 liter pálinka. Dalmáciában ma már csak néhány helyen készítenek édes gyümölcslikőrt belőle.

Gyomrunk barátja

A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható, mivel a benne található tanninok megkötik és ezáltal közömbösítik a különféle toxinokat.

A magbelsőből kipréselt lé, a nyálkaanyag hányás ellen is hatékonyan használható,még gyerekek és terhes nők esetében is.

Hol kapható?

Elsősorban a bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek (például karobkrém, karobos csokokoládé vagy éppen karobbal ízesített buláta). Rendelhetünk akár webáruházakból is, az interneten hamar rábukkanhatunk a számunkra megfelelőre.

Webáruházunk kínálata:

Mi készüljön belőle?

Hasznosítani a termést és a magokat is lehet. A karob minden olyan ételünkhöz használhatjuk, amelyhez kakaóport adnánk. Jól oldódik hideg és meleg folyadékokban, így készülhet belőle reggeli ital, turmix, tejes finomságok,pl .forró tejbe keverve a kakaóhoz hasonló italt kapunk .Süthetünk is vele süteményeket, tortákat, kekszeket, kalácsokat valamint fagylaltok, pudingok, levesek készítéséhez is tökéletes.

karob2

smootbk

Vegan_Chocolate_Banana_IceCream_003

A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar, mivel állagra, ízre, és színre is a kakaóporra hasonlít a legjobban. Készül belőle „hamis” csokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek – szinte bármi, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz. Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Viszont kevésbé édes, ezért kicsit nagyobb mennyiség szükséges belőle.

IMG_0255

1016917

carob-smoothie

A magvak nedve zselésítőszerként használható, a magvakból készült liszt zselatinpótló. A szentjánoskenyér liszt ételsűrítőként használatos, E410 néven találhatjuk meg a tejtermékek és a péksütemények összetevői között.

Nagyobb gyermekeknek tápszer helyett is kínálható, mivel viszkózusabbá teszi a vele sűrített ételeket, így bukás, vagyis reflux ellen is beválik.

carob-chocolate-chip-cookies-550x366

Karob a kutyusoknak

Meglepő,de a karobból KUTYAÉDESSÉG is készíthető. Ezen a téren is kiválóan helyettesíti a kakaót és a csokit, ugyanis a kakaó és csokoládé (vagyis alkaloidja,a theobromin) minden fajta  kutyára nézve MÉRGEZŐ!

Mivel a karob nem tartalmaz theobromint sem, így adható kutyáknak is. Ráadásul nem áll fenn az a veszély sem, hogy rosszat teszünk a házi kedvencnek.

Kedvcsináló recept

Hamis karobos csokoládékrém:

Hozzávalók

  • 3 db érett avokádó
  • 5 evőkanál méz (helyette lehet eritrit,xilit,stevia,agávé ízlés szerint)
  • 5 evőkanál karob
  • 2 evőkanál citromlé
  • 8 dkg mandula (áztatva és lehúzva a héja, vagy kesudió)
  • 1 kávéskanál vanília,vagy egy rúd kikapart belseje)

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és botmixer segítségével krémesre keverjük.
Nem kell teljesen homogénre…még élvezetesebb ha darabos marad benne a mandula.

CarobAvocado-1648

Webáruházunk kínálata:

 Források:

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/egeszseges-csokoladekrem.html

http://blog.egeszsegeletmod.hu/gyogynovenyek/a-szentjanoskenyerfa-tulajdonsagai/

http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mire-jo-a-karob

http://www.mindmegette.hu/csokipotlo-karob-46049

http://www.szeretlekegeszseg.hu/blog/karob-a-kakao-es-a-csokolade-egeszseges-alternativaja/

http://divany.hu/eletmod/2011/01/11/kakaohelyettesito_a_karob/

http://www.harmonet.hu/polcra/19993-mi-micsoda-a-karob.html

http://www.ritakonyhaja.hu/egeszseg-konyha/bio-reform-alapanyagok/1588-karob.html

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/karob.html

http://www.vitalzone.hu/karob.html