fahéj

Fahéj: A jótékony csodafűszer

A fahéjat kevés kivétellel szinte mindenki szereti,jellegzetes illata és egyedülálló íze mellett számos előnyös élettani hatással rendelkezik.

A fahéjról legtöbbünknek nagyink kedvenc fahéjas-almás pitéje vagy a karácsonyi ünnepi hangulat,meghitt készülődés jut eszébe. Kétségtelenül a tél fűszere, a hideg beálltával és az ünnepek közeledtével beköltözik konyhánkba,és egészen a tavaszi napsütésig velünk marad.

A csodálatos fahéj azonban nemcsak egyszerű konyhafűszer.Igazi gyógyelixír,tudományosan bizonyított egészségre gyakorolt kedvező hatásai figyelmet érdemlőek, és meglepően hosszú a sor:Vírus-és baktériumölő,gyógyítja az emésztési zavarokat,segít a cellulitisz eltüntetésében,inzulinszerű hatása van és még öregedésgátló funkciója is ismert.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre,ismerjük meg kicsit jobban ezt az illatos gyógynövényt…

Primal-Power-Method-Lose-Weight 

A fahéj útja napjainkig

A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték.

A kínai írások már i.e. 2800-ban említést tesznek a ceyloni (Srí Lanka-i ) fa belső hántolt kérgéről, a fahéjról. Cinnamomum zeylanicum elnevezésben a cinnamomum a héber és arab amomon kifejezésből származik, ami illatos fűszert jelent. A kínaiak láz, megfázás kezelésére, emésztési panaszok elmulasztására használták a fahéjat. Az ókori egyiptomiak sok más fűszer mellett, a mumifikáláshoz készített balzsamokhoz használták.

Több fűszerhez hasonlóan a fahéj szintén megjelenik a Bibliában, Mózes könyvében, a Példabeszédek könyvében, de még az Énekek énekében is szerepel.

cinnamon-peeling-Second-Stage

Az egyiptomiak után a görögök és persze a rómaiak is nagy előszeretettel használták ezt az értékes és igen drága fűszert. Elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a lélek egyensúlyának visszaállítására. Az idősebbik Plinius az i.e. 1 században említi, hogy 35 dkg-nyi fahéj nagyjából 5 kg ezüstöt ér.
A lelki békéje megleléséért és mélységes fájdalma jeleként i.e. 65-ben Nero egy évre való fahéjat füstölt el Poppaea Sabina, megölt hitvese temetésén.  (A szokás egyébként onnan eredt, hogy a füstölt fűszer illata elnyomta az elhamvadó test szagát.)
Az ókorban a fahéjról már Kasawini, arab író is említést tesz i.e. 1275-ben. I. u. 1292-ben John of Montecorvino minorita szerzetes emlékezik meg a fűszerről.
A középkorban a keresztes hadjáratoknak köszönhetően már könnyebben jutott a fahéj Európába. Akkortájt a gyógyítás mellett (köhögést, rekedtséget gyógyítottak vele) gyakorta használták fűszerként is. Főleg a húsos egytálételeket ízesítették vele, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a már nem túl friss húsok feljavítására használták a fahéjat. A fűszernek köszönhetően a hús átható szaga jelentősen csökkent, és a növényben lévő fenolok gátolták a baktériumok további szaporodását.

A fahéjat az egyiptomiak Kínától vásárolták, a római korban indonéz tutajok szállították a fűszert a Fahéj-úton, hogy ellássák a római piacokat. Később az árut arab kereskedők vitték Alexandriából, a velenceiekhez. Ennek a monopóliumnak vetett véget, amikor 1505-ben a portugál hajósok – élükön Vasco de Gamával – felfedezték Ceylon szigetét, és megtalálták a bőséges fahéj-forrást. Addig a hajózás veszélyei miatt csak szárazföldön keresztül jutott Európába fahéj, de ennek és a velencei monopóliumnak egy csapásra véget vetett Gama, aki 1506-ban 11 tonna fahéjjal a fedélzetén tért vissza Lisszabonba.

history2 Avdat

A portugálok 1518-ban létrehoztak egy erődöt a szigeten, ezzel is védve a fűszer feletti uralmukat. 1638-ban azonban holland kézre került a sziget, akik 1640-ben vették át a gyárak irányítását, majd 1658-ra az összes portugál gyarmatosítót elüldözték a szigetről. Végül 1796-ban az angolok átvették a sziget feletti uralmat.

Az akkortájt kibontakozó kísérleteknek köszönhetően ma már a világ sok pontján termesztik a fahéjat, s épp ezért már mindenki számára könnyedén és viszonylag olcsón elérhetővé vált. A termesztés manapság nagyrészt Java, Szumátra, Borneó, Mauritius, Réunion és Guyana mellett Dél-Amerikában, Nyugat-Indiában történik.

Baling-cinnamon-ceylon  worker-drying-cinnamon-bark

A fahéj valóban a “fa héja”, hiszen vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. Talán kevesen tudják, hogy a fahéjnak két fajtája van.Európában inkább a cyloni fahéj fa kérgét használjuk, ami enyhébb, pikánsabb ízű, míg Amerikában a csípősebb ízű kínai cassia fa kérgét használják túlnyomó részben.

Hogyan különböztethetjük meg a ceyloni fahéjat a cassiától?

A Burmában őshonos Cinnamomum aromaticum vagy Cinnamomum cassia szintén a fahéjcsaládba tartozik, mint a ceyloni fahéj, de jóval erősebb ízű, inkább sós ételek fűszerezésére alkalmas fűszer.

A ceyloni fahéj világosbarna, vékonyabb, lágy kérgű, míg a cassia sötét színű és meglehetősen kemény. A ceyloni fahéj belseje leginkább egy laza szivarra emlékeztet, míg a cassia teljesen üreges belül.

Ami a legnagyobb eltérés a kétféle fahéj között, hogy a cassia kumarin-tartalma sokkal magasabb, mint a ceyloni fahéjé. A kumarin egy olyan aromaanyag, amely több fűszerben is megtalálható, mint például a borsmentában vagy a levendulában, és nagyobb mennyiségben képes gátolni a véralvadást, sőt a májat is károsíthatja. Kis mennyiségeknél, főleg egy fűszer esetében ez nem jelent hatalmas problémát, hiszen eleve minimális mennyiséggel dolgozunk, és annak is csak elenyésző része ez a káros anyag, ennek ellenére terhesek számára és kisgyerekek esetében kerülendő a fahéjas ételek gyakori fogyasztása.

A korábbi különbségeket figyelembe véve az őrölt fahéjnál ránézésre az alábbiak alapján állapítható meg, hogy ceyloni fahéj vagy cassia: az igazi, ceyloni fahéj sárgásbarna színű, meleg, édes ízű, míg a cassia vörösesbarna, általában durvább szerkezetű és kesernyésebb, erősebb ízű, aromás illatú.

cyna3 fahéjfa

A fahéj jótékony hatásai

Inzulinszerű hatás

Egy amerikai kutatás szerint a  fahéj inzulinszerű hatással bír, amit három fehérjének köszönhet,többek között az aldehidnek. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására nagymértékben javult a szervezet inzulinválasza.Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

Emésztés

Emésztésjavító, étvágyserkentő,görcsoldó és gyomorerősítő hatása is ismert.A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett a fahéj hathatós segítség lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is.
Elég, ha a kedvenc gyümölcsitalunkba teszünk egy kevés őrölt fahéjat, és fogyasztás után máris érezni fogjuk, hogy gyomrunk megnyugszik, és hamarosan kellemesebben érezzük magunkat. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat, ezért az érintetteknek mindenképpen érdemes kipróbálni.

113352_0_big

Erős antioxidáns

Szintén kutatások bizonyítják,hogy antioxidánsok a fahéjban igencsak nagy számban előfordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita kérdése, egyes kutatások szerint a  világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike.

Vírus- és baktériumölő

Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk.
A fahéj ugyanis kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet. Fogyasszunk fahéjjal ízesített teákat, kakaót, kávét, és gyorsabban fogunk meggyógyulni a megfázásból.

cinnamon-ginger-fruit

Elősegíti a fogyást

Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a diétád során.Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így ráadásul nem érezzük magunkat hamarosan éhesnek, vagy evés közben is eleve gyorsabban alakul ki a telítettség érzet, aminek hatására kevesebbet eszünk. Érdemes tudni, hogy fokozza a vérkeringést, ezáltal az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással bír. Ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást.
Érdemes ezért a fogyókúrához olyan gyümölcs-és zöldségleveket fogyasztani, amelyekhez egy kis adag őrölt fahéjat is adunk.

cinnamon-tahini-protein-smoothie5

Csökkenti a koleszterin szintet

Az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintre gyakorolt hatása is rendkívül kedvező. Napi 1,5-2 gramm fahéj a koleszterinnel összefüggésbe hozható betegségek ellen mérhető eredménnyel használható.
Magas koleszterin szint csökkenését – két óra alatt 10%-ot – értek el betegeknél, akikkel 2 dl meleg vízben feloldott 2 kanál mézet és 3 teás kanál fahéjat itattak meg. Ennek a módszernek a napi háromszoros alkalmazásával meggyógyul a krónikusan magas koleszterin szinttel rendelkező beteg is.

Felveszi a harcot a gombás fertőzések ellen

Meglepően hatékony a gombás fertőzések ellen is. Erre legjobb formája a fahéj olaj, de a lábgombás fertőzésekre több esetben a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés is használt. Egy német tudományos vizsgálat során a fahéjjal átitatott vécépapír hasz­nálatával teljes mértékben vissza lehetett szorítani a fertőzése­kért felelős élesztőgombát.

Essential Oil

Izületi gyulladások ellen is hatásos

Akik izületi gyulladástól szenvednek naponta egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt akár a krónikus arthritis-től is megszabadulhatnak. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak.

Késlelteti az öregedést

A fahéj kiváló szer az öregedés lassítására.Magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.
A fahéj csökkenti a véralvadást is, és gyulladásgátló hatása is van. Ezáltal szervezetünk jobb, energikusabb, fiatalosabb állapotban marad, mivel kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy problémák, gyulladások, károsodások ellen védekezzen.

Enyhe fájdalomcsökkentő hatású

A fahéj segít távol tartani a prosztaglandinokat, amik hormonhatású lipidek, amik a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel. Hatásukra fájdalom, láz lép fel. Számos fájdalomcsillapító gyógyszer is ezen az elven működik.

Szépíti a bőrt

Kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokban.
A fahéj szépségre gyakorolt hatását mostanában kezdték újra felfedezni. Különösen a narancsbőr ellen használják nagy sikerrel, ugyanis a fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet, vérbőséget okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tud lebomlani és távozni szervezetünkből.
Akár otthon is kipróbálhatjuk például azt, hogy fahéjjal összekevert masszázskrémmel masszírozzuk a combunkat vagy azt a helyet, amit szépíteni szeretnénk. Ugyanígy tehetünk egy próbát a fahéjjal akár otthoni testtekercselésre is, a cellulitis látványosan csökkenni fog, bőrünk kisimul és rugalmasabb válik.

professional masseur doing massage of female back

cinnamon-soap

Hangulatjavító

Sokan tapasztaltuk már azt, hogy egy pohár fahéjas forralt bor vagy kompót, esetleg egy fahéjjal sütemény elfogyasztása után jobb lett a kedvünk.
Ez persze már az aromaterápiás hatásnak is köszönhető, hiszen ahogy megérezzük a kellemes fahéj illatot, máris jobb a hangulatunk, de a fahéjnak egyébkén is van hangulatjavító hatása ránk. Emellett kiváló afrodiziákumként is számon tartják, ezt a hatását is az illatával kiegészítve éri el.

3 candle-vanilla-cinnamon-aromas-485x728

Fahéj a konyhában

Ezt az édeskés, fás, földillatú fűszert a leggyakrabban desszertekhez használjuk. Édességeket, likőröket ízesítünk vele, a csokoládé hangulatát adjuk meg egy-egy darabka fahéjjal. A gyümölcsök közül legjobban az  almával,körtével,szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Az élelmiszeripar is nagyon kedveli, elképzelhetetlen fahéj nélkül a legtöbb gabonapehely vagy pékáru.
Magyarországon a szilvás gombóc özepéből nem hiányozhat a fahéjas cukor, de elengedhetetlen kelléke egy palacsintapartinak, és gyakori ízesítője a gyümölcsrizsnek, a tejbedarának vagy a farsangi fánknak. A fahéj likőrök mellett fontos szerepet játszik a különböző puncsokban, és a forralt bor sem lehet teljes nélküle.
A sós ételeknél általában pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. Az észak-afrikai és az indiai konyha is kedveli a fahéjat. A curry keverékek szerves részét képezi, alapja a garam masalanak. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni. Ha mértékkel használjuk, akkor nem nyomja el az étel ízét, hanem kellemes harmóniákat teremt.
Zárt edényben tároljuk, nedvességtől, fénytől elzárva. A furulya nagyjából egy évig tárolható, az őrölt fahéj fél évig.

goodwp.com_15480 apple cinnamon oatmeal 2

Ne vigyük túlzásba!

A fahéj nagyon finom és nagyon jó hatású fűszernövény, de használatát nem ajánlatos túlzásba vinni. Figyeljünk oda, hogy mennyit fogyasztunk, ugyanis nagyobb mennyiség elfogyasztásával olyan anyagok is felhalmozódhatnak a szervezetünkben, amelyek nem egészséges hatásúak.
Ilyen anyag például a kumain, amely túlzott fogyasztásnál akár gyomor- és májproblémákat is okozhat. Természetesen attól még nem kell lemondani a fahéjról, hiszen rengeteg a pozitív hatása, de nem szabad, hogy túlzásokba essünk, és épp az ellenkezőjét érjük el, mint amit szerettünk volna!

Ne vigyük túlzásba!-113352_7_bigdried-oranges-cinnamon

Webáruházunk kínálata:

Források

http://www.mindmegette.hu/legunnepibb-fuszerunk-a-fahej-46840

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/a-fahej-jotekony-gyogyhatasai

http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/19945-fahejjal-az-oregedes-es-az-elhizas-ellen.html

http://www.bien.hu/a-fahej-7-szuper-hatasa/egeszseg/taplalkozas/113352

http://naturahirek.com/a-mez-es-a-fahej-szinte-minden-betegsegre-jo-itt-az-a-8-ok-amiert-erdemes-fogyasztani-oket/

http://cleaneating.hu/clean-eletmod/fahej-jotekony-hatasai/

http://antalvali.com/hirek/fahej-a-cukorbetegek-megmentoje.html